7 задачи пред една нова радикална левица

В България - най-бедната страна в ЕС и с най-нещастното население в съюза, непрекъснато се раждат нови десни проекти или се прави опит за удължаване срока на годност на изхабени леви начинания. Обществото се нуждае от нова, радикална левица. Според доц. ИВО ИНДЖОВ тя трябва да:

1. Представлява интересите на бедните, безработните, работниците, прекариата, интелигенцията и, разбира се, на младите хора, мнозина от които имат социално мислене, но културният им код е несъвместим с този на соцпартията.

2. Бори се за социална държава, вкл. с чувствително нарастване дела на преразпределяните публични блага (една от мерките е въвеждане на истинско прогресивно подоходно облагане).

3. Залага на иновативните производства чрез пряко участие на държавата в тези сфери; стимулира развитието на кооперативите - не само в селското стопанство, но и в областта на услугите.

4. Води безкомпромисна борба срещу олигархията, корупцията и е "за" работеща реформа на съдебната система (в тази сфера може да си партнира с новото дясно).

5. Има разумно отношение към мигрантския проблем (толерантност към бежанците от войната в Сирия и твърд курс към икономическите мигранти от Афганистан, Ирак и др.)

6. Отстоява българския национален интерес в отношенията в ЕС, с НАТО и Русия.

7. Произвежда радикален политически дискурс, който сочи истинските врагове на онеправданите - олигарсите, техните политически слуги и световния неолиберален ред, като същевремонно вдъхва надежда с позитивни емоции за едно по-добро бъдеще.

На 30 декември 2016 г. много от тези неща май изглеждат в сферата на фантастиката. Но защо пък да не помечтаем?

Или както е казал народът: Нова година - нов късмет!