Адвокат иска признание за България,че спасила ромите си от Холокоста

Макар и със закъснение днешна цивилизована Европа е длъжна да обяви историческата истина за трагичната съдба на близо половин милион роми

България да получи заслужено признание и почит от европейската и световната общност като страна, спасила не само своите евреи, но и не допуснала ромите да станат жертва на Холокоста - към това призова видинският адвокат Красимир Асенов.

Макар и със закъснение днешна цивилизована Европа е длъжна да обяви историческата истина за трагичната съдба на близо половин милион роми по време на зверствата на Втората световна война.

 „Признаването на геноцида срещу ромите в Европа е процес от най-новата ни история, за да бъде възстановена историческата истина за поколенията”, каза Асенов. Той посочи редица архивни документи и кадри на оцелели ромски деца, спасени от Червената армия на 27.01.1945 година в Аушвиц, превърнали се в знакови символи на нацисткия геноцид. 

 „Духът на тези невинни жертви следва да намери покой в името на човечността, справедливостта и всички общочовешки ценности на цивилизацията ни. На фона на историческия прочит на тези събития със 70-годишна давност, някак странно, бих определил нелогично и непонятно е, защо днес ние в България, ние като нация и народ, не намираме своето място в осветляване на историческата истина за това мрачно време. Трябва с чест и гордост да обявим на света, че единствено България, българският народ е този, който е спасил своите 150 000 роми и не е допуснал нито един ром да бъде депортиран и унищожен в лагерите на смъртта. Този изключителен и единствен по рода си акт на милосърдие и отхвърляне на злото и расизма, отрежда на българския народ достойно историческо място сред великите дела на човечеството и има своего рода библейско измерение”, заяви Красимир Асенов.

По думите му,  истината за спасяването на българските роми трябва да намери мястото си като една от най-светлите страници в нашата история, която заслужава да бъде изучавана и да се отбелязва с подобаващо достойнство. „Актуалността и измерението на тази нова идея е важна за страната ни. Това важи с изключителна сила особено днес, когато сме изправени пред предизвикателствата и надигането на ксенофобията и антиромски настроения и призиви.

 „Ние, европейските граждани днес в България, ние ромите, дължим дълбок поклон и благодарност към царя-спасител Борис ІІІ, към Българската православна църква, към прогресивната и хуманна интелигенция и нашите сънародници – българи”, посочи още в доклада си заместник-председателят на Общинския съвет.

Асенов бе категоричен, че този величав акт и това велико дело - спасението на ромите в България, трябва да стане крайъгълен камък на днешната политика на европейска интеграция, включително и на интеграцията на българските роми.