Акад. Георги Марков: Искахме си Охридското езеро, а загубихме Бяло море

Трябва да имаме разумна, дългосрочна стратегия, защото по онова време си искахме Охридското езеро, а загубихме Бяло море. Това заяви тази вечер големият наш историк акад. Георги Марков пред БГНЕС преди премиерата на новата си книга "Българското крушение 1913", представена от издателство „Захарий Стоянов”, която се състоя в големия салон на БАН.

„Втората балканска (Междусъюзническата) война бе кръвопролитна и напрегната, твърде кратка като календарно време и изключително наситена със събития като историческо време. Достатъчно е да споменем, че за един месец загинаха 20 606 български войници, подофицери и офицери, а 50 303 бяха ранени. Жертвите на населението са още по-големи. България понесе жестоки удари от всички страни, а я нарочиха за „непоправима агресорка", пише авторът.

Това е война , която предопределя съдбата на поколения наред, заяви акад.Марков. Днес всеки гражданин на България има бежански корени. Дедите ни са от Добруджа, от Поморавието, от Вардарска Македония, от Беломорска Македония, от Източна Тракия… Това е една много тежка историческа материя и успях да изтегля дори от злото поуките, защото ние отбелязваме Първата балканска война , която е печеливша, но Втората е не само загубена война , а национално крушение. Но и там има поуки, най-вече за онези, които управляват държавата: трябва да има разумна, дългосрочна стратегия. Не да се настоява всичко или нищо, сега или никога, както са казали цар Фердинанд и някои генерали около него и са дали повод на една коалиция от пет балкански държави да нападне България и да прекърши нейното национално обединение, а да се изчака, коментира историкът. Но…тогава надделяват чувствата. Говоря и за общественото настроение, и за вестниците тогава. Но тези, които са ръководили държавата не би трябвало да се поддават на тези емоции, а да бъдат разумни и да мислят в перспектива кога една война може да бъде спечелена и кога- предварително загубена, констатира акад. Марков.

Източник: БГНЕС