Анета Дръгушану влиза в престижна телевизионна галерия от известни личности (видео)

Есенният сезон на телевизионната поредица "Умно село" по БНТ 1 ще започне с портрет за талантливата видинска художничка Анета Дръгушану. Тя ще бъде представена в епизод със заглавие "Летящите рисунки", който ще бъде излъчен на 29 септември, събота, от 18.45 часа. 

„Умно село“ е авторска поредица от портрети на ярки личности – артисти, интелектуалци и общественици, която е на екрана на БНТ1 от 1998 г. Нейни автори и създатели са журналистът и сценарист Антоанета Бачурова и актьорът и режисьор Владимир Люцканов. Заглавието е “подарък” от Доньо Донев, автор на едноименния анимационен филм, чийто остроумен сюжет е метафора за някои характерни страни на българския манталитет.

Авторският почерк, артистизмът, чувството за хумор и избраният жанр – смесица от документалистика и фикция, са факторите за уникалността на „Умно село” в съвременния ефир, които превръщат предаването в своеобразен златен фонд на българската култура и запазват паметта за лица и събития, чертали най-значимите щрихи на облика й. Колекцията портрети в поредицата си спечели през годините вярна аудитория от ценители и се превърна в престижна галерия на значими личности, поканени за участие в нея поради своя принос за духовното развитие на нацията.

Два дни преди това, на 27 септември, в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлуджа" 31 ще бъде открита изложба живопис на Дръгушану. 

Анета Дръгушану завършва Художествената академия "Николае Григореску" в Букурещ през 1963 г. Неин професор е известният художник Корнелиу Баба. Дръгушану повече от 40 години живее и работи в България. В началото на 2018 г. Драгушану получи наградата за живопис на името на Владимир Димитров - Майстора.