Ангажиментите за Видин: БСП с фрапиращо отстъпление, „Нова република” – с най-силна заявка

Сравнителният анализ на обещанията за развитието на Видинска област, с които кандидат-депутатите се борят за народната любов, показва, че всички по-големи партии подкрепят изграждането на скоростния път Видин – София и приемането на целенасочена програма за развитие на Северозападна България.

Оттук нататък следват различията.

БСП прави фрапиращо отстъпление

от регионалната си програма за Видинска област, която беше изработена за парламентарните избори през 2013 г., беше доразвита през 2014 г. и чието изпълнение беше започнало от правителството с мандата на БСП 2013-2014 г.

За пръв път през последните двайсетина години социалистите отиват на парламентарни избори само с няколко конкретни обещания за региона, които съвпадат с ангажиментите и на други партии, а не с пълна регионална програма, каквото в предишни избори  ги отличаваше от всички останали партии. (Програмата можете да намерите в прикачения файл)

Нишата обаче бързо беше заета и приоритетите, от които БСП се отказва, намериха място в програмите на другите политически сили. Това не е изненадващо, защото става въпрос за важни за развитието на региона проекти.

Най-сериозни са намеренията на „Нова република”,

представени от водача на листата проф.Вили Лилков  в  така наречения Договор за Северозападна България, който е общ с Монтана и Враца .  В него подробно са описани точни и ясни намерения за развитие на трите области в няколко раздела: Хоризонт за Северозапада, Привлекателен регион за бизнеса, Специфична трудова политика, Развитие на човешкия капитал. (Договора можете да намерите в прикачения файл)

Очертаните основни приоритети и коя партия се ангажира с тях:

Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България – ГЕРБ, Реформаторски блок, „Нова република”, БСП

Скоростен път Видин – Ботевград – ГЕРБ, БСП, „Нова република”, Реформаторски блок, АБВ - Движение 21

Тунел под Петрохан – БСП, „Нова република”

Модернизация на жп линията – „Нова република” е за целия участък Видин – Мездра - София „Нова република”; БСП е записала само участъка Видин – Медковец

Обходен път на Димово – ГЕРБ, „Нова република”

ГКПП Салаш – Ново корито – Движение „ДА България”, АБВ - Движение 21

Развитие на пристанището и на международен логистичен център – „Нова република”, ГЕРБ

Изграждане на индустриална зона – „Нова република”

Интермодален терминал – ГЕРБ

Филиал на ВУЗ – ГЕРБ, Реформаторски блок, „Нова република”

Създаване на Спортно училище - АБВ - Движение 21

Връщане на закритите институции - БСП

Закон за старите столици, включващ Видин – „Нова република” (законопроектът беше внесен в 43-то НС, като сред вносителите бяха Вили Лилков и Михаил Миков, но той не беше подписан от нито един от четиримата видински депутати Владимир Тошев, Филип Попов, Станислав Анастасов, които сега са водачи на листи и Иван Иванов )

Използване на природните дадености и културното наследство за развитие на туризма – „Нова република”

Развитие на геотермалните извори и развитие на балнео туризъм - АБВ - Движение 21

Възстановяване на летище Видин - АБВ - Движение 21

Изграждане на ски писти под връх Миджур - АБВ - Движение 21

Прикачен файлРазмер
Microsoft Office document icon nova_republika.doc36.5 KB
Microsoft Office document icon bsp.doc35 KB