Археолози възстановиха менюто на Тайната вечеря

Бобена яхния, агнешко, маслини, горчиви билки, рибен сос, безквасен хляб, фурми и ароматно вино може да е имало на масата на последната вечеря на Христос с неговите ученици, свидетелства изследване.

Изследването, проведено от двама италиански археолози, се основава на библейски стихове, еврейски писания, древноримски литературни паметници и археологически данни, отбелязва Live Science.

„В Библията се казва какво са си говорили по времето на вечерята на Исус и неговите апостоли, но не се казва какво са яли“, обяснява археологът Дженерозо Урчиоле.

Отправна точка на изследването, в което участвала и Марта Беронго, била идеята, че Исус е бил евреин. Това означава, че Христос и апостолите са спазвали традициите, фиксирани в Тора и свързани с религиозни гастрономични ограничения.

Урчиоле и Беронго стеснили търсенето на вероятните блюда, представени на Тайната вечеря, изхождайки от описанията на две други трапези, описани в Новия завет – сватбата в Кана Галилейска, където Исус превърнал водата във вино, и пира на Ирод, където Саломе пожелала главата на Йоан Кръстител.

Сватбата в Кана позволила на учените да разберат тогавашното изпълнение на еврейските религиозни закони на храненето, известни като кашрут, а пирът на Ирод позволил да се анализират римските кулинарни влияния върху йерусалимската кухня от онова време. Това позволило да се предположи, че на масата по време на Тайната вечеря може да е присъствал популярният в Римската империя рибен сос гарум.

Тъй като това се е случило, според Евангелието от Марк, в първия ден на безквасния хляб, когато се принася в жертва пасхалното агне, то в менюто на участниците в Тайната вечеря по-скоро е имало агнешко.

И разбира се, в менюто са присъствали пресен хляб и вино, които (единствени от продуктите) се назовават пряко в Библията (напомняме, че именно на Тайната вечеря от самия Христос е било установено главното тайнство на християнската вяра – евхаристия, или светото причастие, което включва вкусването на хляб и вино).

Освен това менюто на трапезата може да е включвало чолнт – традиционно еврейско ястие от задушено месо, зеленчуци, бобови култури, маслини с исоп, билки с ментов вкус, горчиви треви с шам фъстък, фурми, а също плодове и паста от ядки.

„Горчивите треви и фурмите са типични за Пасха, чолнт се яде по време на празнични мероприятия, докато исоп се употребява на всекидневна основа“, отбелязва Урчиоле.

Да отбележим, че участниците в Тайната вечеря не са седели на правоъгълна маса, както е изобразено на прочутия шедьовър на Леонардо да Винчи, а са били полуизлегнати на възглавници и килими на пода, както са правили тогава римляните.

Храната е била поставена на ниски масички в каменни или глинени съдове.