Атанас Мерджанов: Радев имаше успешна година. Нинова разделя БСП

Разиграха пред обществото театър. Хората са отвратени. Времето на този вот трябваше да бъде преди Коледа, когато се обсъждаше бюджетът, когато бяха заявени нашите претенции за алтернативен бюджет - тогава беше политическото време да атакуваме правителството. Това заяви членът на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов в интервю за Bulgaria on air. 

"Това не е парламентарното усилие, с което БСП трябва да се гордее. Тъкмо обратното - вотът беше проточен, не достатъчно добре подготвен, нямаше фокус, изборът на темата също не беше удачен, защото всички тези предварително раздувани и изиграни скандали - това някак си втръсна. Фокусът би трябвало да бъде с конкретни факти в конкретни сфера с изобличение на действащи политици и управленци на ГЕРБ. Това не се получи и мен ме навежда на мисълта, че начинът, по който беше проведен дебатът, като че ли дава основания за съмнение в една предварителна договорка между двете политически сили. Такава пошлост и такова профиназиране на дебата, аз, честно казано, не очаквах", каза Мерджанов.

БСП не може да продължи да изглежда разделена, а ние имаме тежки спорове в Националния съвет, включително и на последното заседание, което не можа да си изпълни дневния ред. Ние практически разгледахме само една точка и по нея имахме доста крещящи различия. Няколко много трудни гласувания и разминавания, например 40 на 50 и това не вдъхва увереност. Затова на първо време трябва да се замисли Изпълнителното бюро и лично председателят как биха построявали действията си, за да търсят консолидация и подкрепа за верните и важните политически решения.

Абсурдна е позицията на Корнелия Нинова и искането за референдум за Истанбулската конвенция. Въпросът с конвенцията беше решен отдавна от БСП. Но някой подшушна на лидера, че това ще й донесе дивиденти. Нинова обяви на 9 декември, че подкрепя конвенцията. В Лисабонския документ, Нинова си е сложила подписа "ЗА" конвенцията. Султанка Петрова от ОП - също се беше ангажирала с Истанбулската конвенция, каза Мерджанов.

Спорът категорично е политически. Ако конвенцията не се ратифицира, вината ще бъде лепната на БСП! И девидентите отново ще са при Борисов!

За Радев тази година беше успешна. Но той трябваше да бъде по-внимателен в изказа си. Ако "парламентарната република атрофира", то неговата отговорност не е по-малка, защото той е съставна част от тази република! Негово задължение е да оправи това. За чест на Радев, сега не се случва всичко, което казва Борисов. Харесва ми твърдата му линия.

Цялото интервю можете да чуете тук