Атрактивен македонец разказва какво се крие зад "Биляна платно белеше" (видео)

Легендата разказва, че Биляна и цар Самуил се срещнали в градината край изворите. Съпругата на Самуил – гъркинята Агата, разбрала за любовта между двамата и пратила свой човек да прониже Биляна със стрела, която я парализирала. Девойката не искала любимият й да я вижда в този безпомощен вид и се скрила в една пещера. Но любовта на Самуил била толкова голяма, че след дълго търсене я открил и когато я видял в пещерата сълзите му закапали в езерото. Затова пъстървата в Охридското езеро има специфични точици.

Според друг вариант на легендата, когато Агата разбрала за любовта между Биляна и Самуил, тя заповядала на двамата си братя да убият Биляна. Братята видели колко е хубаво момичето и сърце не им дало да я убият. Тогава Агата изпратила красивата мома в пещера в планината Галичица, където родила и отгледала син на цар Самуил.

Водата на Билянините извори има лечебна сила. Според мълвата, който стъпи върху един от камъните и се завърти три пъти обратно на часовниковата стрелка, ще се подмлади с 10 години.

Изворите са една от задължителните туритически атракции в Охрид, а за българите те имат и допълнителна притегателна сила заради българската народна песен "Биляна платно белеше на Охридските извори..."

На място ще ви разкажат, че избелването на платното не е измислица, а на какво се дължи - можете да чуете в атрактивния кратък разказ във видеото.

И още за езерото:

Охридското езеро е най-старото в Европа - на приблизително около един милион години. Това романтично кътче от нашата планета е един от най-големите биологични резервати в Европа и притежава уникална фауна и е населено с голям брой редки видове поради голямата старост, географската изолация и непроменливите условия на живот. Превърнало се е в естествен природен музей! В Охридското езеро има над 200 вида риби и други водни животинки, които другаде ги няма или са на изчезване. Не могат да изловят съвсем дори и безбожно вкусните охридски пъстърви и белвици... Преимуществата са му още и в това, че е най-дълбокото в Европа, пълнят го 39 чисти реки и само една изтича от него, голямо е 354 кв.км. и никога не замръзва. Според други учени, обаче, Охридското езеро е малко по-възрастно – сега е на около 2 – 3 милиона години и е сред малкото връстници на такива дългожители на нашата планета като Байкалското езеро и Танганайка.  

Охридското езеро е разположено между Македония и Албания и е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров - не по-малко от 285 метра. Намира се на 695 метра надморска височина, дълго е 30 км и широко 15 км. Охридското езеро е с тектонски произход. В него са запазени редица реликтни организми от терциера. Езерото е обявено през 1979 година за обект на световното природно наследство в листата на ЮНЕСКО.

Езерото е подхранвано както от надземни водни източници, така и от подземни. От надземните, най-големи са два извора: Билянините извори и изворите при манастира "Св. Наум". Макар че Охридското езеро няма пряка връзка на повърхността с Преспанското езеро, част от водите на Преспанското езеро се оттичат под земята в Охридското езеро.

Текстът на песента:

Биляна платно белеше 
на Охридските извори. 
йоздола идат винари, 
винари белограгяни. 

- Винари, белограгяни, 
кротко терайте карванот, 
да не ми платно сгазите, 
платното ми е даровно 
за свекор и за свекърва.

- Биляно, моме убава, 
ако ти платното сгазиме, 
со вино ке го платиме, 
и бела лута ракия. 

- Винари, белограгяни,
Не ви го сакам виното, 
тук ви го сакам момчето, 
шо напред тера карвано, 
турило фесче над око 
и мене гледа под око. 

-Биляно, моме убава, 
момчето ни е свършено, 
за него вино носиме 
в недела ке го жениме .

Песента можете да си припомните в прекрасното изпълнение на Любка Рондова във второто видео.