Авторът на "Върви, народе, възродени" не признавал правилата в класната стая

Химнът на българската просвета „Върви, народе възродени“, който звучи навсякъде на днешния 24 май, е написан преди 125 години в Русе.

По това време авторът му Стоян Михайловски е бил учител по френски език в някогашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“, където има сбирка за историята на творбата, разказва. Стоян Михайловски е бил на два пъти учител по френски в Русе. Първият път той постъпва там, след като е уволнен от Апелативния съд заради критика към правителството на Стамболов.

В спомените си бившият възпитаник на Мъжката гимназия Спас Ганев разказва, че Михайловски не е признавал правилата и в класната стая. Русенецът описва как той е идвал често с файтон на училище, часовете му са започвали задължително след 10 часа, работел е по своя собствена програма, отказвал е да се съобразява с началството. Но пък е говорел френски като парижанин и е бил артист по поведение.

Михайловски се завръща отново в Мъжката гимназия в Русе през 1892 г., разочарован от политиката, след като два пъти е бил избиран за народен представител. На 15 май той написва 14-те куплета на стихотворението „Кирил и Методий“, което е било проект за всеучилищна песен. Две години по-късно Панайот Пипков създава музика към стиховете и песента се превръща в национален химн на българската просвета.

Източник: БГНЕС