Българинът с Оскар играл във видинския театър през 80-те години

Актьорът Димитър Маринов, който има второстепенна роля в обявения за филм №1 тази година „Зелената книга“, носеше българското знаме по време на церемонията по връчване на филмовите награди „Оскар".

"Зелената книга" спечели общо три награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели - за оригинален сценарий.

Във филма участва и холивудският и български актьор Димитър Маринов. В джобчето на сакото си той носеше българското знаме.


В края на 80-те години той е бил част от трупата на Видинския драматичен театър. 

„Той е софиянец, но е играл 3 години във Видинския театър като млад актьори... Делял сцената с Иван Балсамаджиев“, написа Бакалов, пред когото Маринов признал, че иска да иде в крайдунавския град и да види мястото, откъдето е тръгнал за голямото изкуство.

Васко Громков поздрави във Фейсбук Димитър Маринов и припомни, че е радвал видинската публика. Ето какво написа Громков:

Митак (Димитър Маринов), БЛАГОДАРЯ за емоциите!
Ти си може би най-талантливия човек, с когото имах късмета, да съм почти неразделен в краткия ти двегодишен престой във Видин в края на 80-те. Беше идол на целия град тогава. Имаше смазваща харизма. Това е единствената твоя снимка, която пазя от едни славни времена. Още е пред очите ми оня гигантски паяк от найлон в квартирата ти до "Блокът на Шогуните"! Помня и тълпите от ученички, които припадаха по теб, начело със сестрата на Динката, хахахаха. Като си помисля само, че ти бях дубльор в "Полетът на пеперудите", докато беше болен, направо се хиля с глас. Прости ми за гадното кафе "Инка", което ти правех в нас, нямахме друго тогава, хахаха! 
Здрав и щастлив да си, братко! Ти превъртя играта!

Снимка (на младия Маринов): Личен архив на Васко Громков

Снимка от награждаването: life.dir.bg