Болката на един истински социалист: БСП не се разцепи като организация, но се разцепи като електорат

Никола Николов - последователен и отдаден на социалистическата идея, един от тези, които можем да наречем социалист до мозъка на костите си, но които днес не са членове на БСП, преди 21 г. публикува в конгресния брой на в."Дума" - 42 конгрес на БСП, текст със заглавието "ОТ "КАКВА ПАРТИЯ?!" ДО "ПАРТИЯ НА КОГО!?". 

Днес, на фона на случващото се в БСП, Николов споделя:

На 9 май 2000 г. преустанових членството си в БСП! Предния ден, 44-ият конгрес беше приел решението за членството на България в НАТО и аз не смятах нито за коректно, нито за морално да продължа членството си в политическа партия, с програмните документи на която имах вече повече от конфронтиращи се различия! Още повече, че по времето на Жан Виденов бях в ръководството на ОПКК на БСП и отговарях за спазването на Програмните документи и нейния Устав! Не крия, че и тогава, поради своята наивност, вече проумявах, че в края на 1996 и началото на 1997 г. беше извършен преврат, и то не толкова срещу Жан Виденов, колкото срещу социалната същност на БСП и най-вече, че в този преврат участваха и знакови фигури в нея. Не крия, че и сега изпитвам чувство за собствена вина за всичко, което се случи тогава!

Но не аз напуснах БСП! Тя, както се изразяваше покойният проф. Велко Вълканов, който организационно не членуваше в БСП, ни напусна! Аз си останах там, където бях - в Моята партия! Тази, на "Символ Веруюто" на Ботев и на социализма на Дядото! Там, при нея, за идейните пирати и политическите талибани място няма!!!

После БСП стана партията на плоския данък, а моралът "Виденов" бе заменен с морала "Пеевски"! Партия, аплодираща профашисткия режим в Украйна! Партия, лицемерно обясняваща се в любов на Русия, а в същото време, под път и над път, се кълне във вярност на НАТО и ЕС!? Днес, след като БСП в продължение на години беше деидеологизирвана, най-после бе и приватизирана, и то по същите правила, както при случая с "Техноимпекс" ЕАД!

Днес тя се ръководи от хора, доказали се преди при участието си в агитките и барикадите на Иван Костов, а после изпълняващи мокрите Му поръчки, свързани с бандитското разграбване на България! Сред тях не липсват и криминални герои от хрониките на контрабандитизма, или от тези на други историйки, като тази с "Уестингхаус"! Та, какво и защо стана така с БСП - най-верният отговор е даден още преди повече от век в "Произход на семейството, ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ и държавата": "Така органите на родовия строй постепенно се откъсват от своя корен в народа, в рода, във фратрията, в племето и целия родов строй се превръща в своята противоположност."

А ето и публикацията му във в."Дума":

ОТ "КАКВА ПАРТИЯ?!" ДО "ПАРТИЯ НА КОГО!?" 
"Ограничение отляво" и "ограничение отдясно”.

Сега отново, само няколко дни преди този извънреден конгрес на БСП, се поставя въпросът "Каква партия е БСП?" Онези, които се опитват да дадат отговор на този въпрос / Минчо Минчев - "Марксистка платформа" и Чавдар Кюранов - ОСД/ едва ли са убедени, че са чути от членската маса на БСП. Първият борави с числа и "доказва", че 80 % от членовете на БСП са марксисти и 20 % социалдемократи, а вторият смята, че единственият шанс на БСП е в нейното социалдемократизиране.

Без да правя какъвто и да е опит да влизам в задочен диспут с двамата учени, Минчо Минчев да се опита да обясни защо БСП не е социалдемократическа партия, след като в програмите й документи е записано, че БСП е парламентарна партия, а Чавдар Кюранов - защо не е марксист, след като марксисткото разбиране за марксизма е, че марксизъм е всяко постижение на обществените науки, което води към социален прогрес. Тази професорско-марксистко-социалдемократична мъгла би могла да бъде сгъстена и с много други въпроси.

Въпросът "Каква партия е БСП?" беше поставен преди близо седем години от горе. Днес огромното мнозинство от членската маса поставя въпроса "Партия а кого е БСП?" и това е естественият въпрос. И въпрос №1 днес! Защото и генетически, и исторически първо се организират интереси, а после се създава политически образ. 
Би било непочтено от моя страна да твърдя, че някакъв отговор на този въпрос в основните партийни документи - Програмата на БСП и нейния устав няма. И в двата документа обаче акцентът е разлят - с присъствието в програмата а изрази като този- "не може да не защитава" /А защо не "защитава"/ и с присъствието в устава на текста "като се стремят към демокрация и справедливост" и др. Така чрез тези два основни документа БСП е представена като общежитие, в което може да се настанят не само всякакви социални групи и слоеве, но и хора с различен морал!

На този конгрес знакови представители на ОСД се готвят да поставят въпроса за необходимост от "ограничаване от ляво" на БСП. За хората, които следят политическия вкус на това обединение, едва ли тази посока на поведение е изненада, още повече като се има предвид онзи тезис от проекта на ОСД за програма на БСП, според който "БСП днес е е най-лявата партия!" На езика на обществената практика, ако това се приеме, означава, че БСП официално заявява, че защитата на интересите на социално слабите и хората на наемния труд няма да бъде неин приоритет.

Преди да се реализира постановката за "ограничение от ляво, на президентските избори гласоподавателите на БСП се " ограничиха от дясно". БСП не се разцепи като организация, но се разцепи като електорат. И всеки би могъл сам да си отговори - кое ще бъде по-добро или по-лош/ след този конгрес - БСП да се раздели с един особен слой членска маса, но да спечели отново стотици хиляди свои гласоподаватели, или обратното. И кое ще бъде по-добро /или по-лошо/ от това формално БСП да е разцепи чрез напускането на партията на няколко "ограничили се от ляво" или топенето на партията. А топенето е вече факт и от отговора на въпроса "Партия на кого е БСП?", който зимния конгрес не може да не даде,зависи политическата пролет на БСП.