Боян Минков: Реализацията на проекта за ски писта край Чупрене ще даде тласък на туризма в региона

Боян Минков, представител на туристическия бранш в Белоградчик, в интервю на Анна Лозанова за Радио "Фокус"

Имате ли напредък в зимния туризъм, идват ли повече туристи?

Не, напредък няма. В този бранш съм от 10 години. Вярно е, разработихме поне по празниците – Коледните и Новогодишните, за Студентския празник да идват при нас. Но, това е една малка заетост. През другото време къщите и хотелите в този край са затворени. За първа година януари и февруари  затварям моите къщи за гости. Няма смисъл – след празниците не идва никой.

Защо е толкова трудно да се развие зимния туризъм в Белоградчищкия край?

Заради липсата на ски писта. Няма атракции, няма какво да се прави през зимата тук. За това е така трудно с туризма при нас. Една ски писта в село Чупрене ако направят – това ще промени този край. Съвсем различно ще бъде, ще има туристи дори от чужбина. Сега от Румъния туристите минават край нас и отиват на Боровец и Банско. Но, това много трудно ще стане.

Има такава идея за ски писта край Чупрене, от местната община се правят постъпки това да се случи. Ако стане това – вие, хората от туристическия бранш готови ли сте?

Нека това да се утвърди, да има разрешение и да знаем, че започва строежа на тази ски писта. Преди време чух, че природозащитници били против. Нека да стане. Тогава вече можем да инвестираме и ние в допълнителни атракции, за да привлечем туристи. Ще ни е необходима и една добра реклама. Тогава вече при нас чуждестранните туристи няма да идват, както сега, само през лятото. Ски пистата ще раздвижи туризма в Белоградчишко, вече ще можем да говорим и за целогодишна заетост. Предварително нищо не можем да направим. Но, в тази посока трябва да се върви – ски пистата ни е необходима и не бива да се отказваме. Трудно е, трябват и много средства, защото при нас зимата не продължава дълго, въпреки, че е имало години когато и март месец имаме сняг.

Каква е пътната инфраструктура в Белоградчишко?

Добра е, път имаме. Сега ще се ремонтира пътят Монтана – Белоградчик. Пътят за Чупрене е добър, там където има нужда пътните участъци ще се ремонтират има ли ски писта.