БСП като в „Игра на тронове”

Помните ли храма на Многоликия Бог от сериала „Игра на тронове”?

Служителите му трябва да забравят кои са и откъде са, за да станат Никой. В подземието на храма има хиляди човешки лица-маски, които „никоите” могат да си слагат, да се превъплъщават в други хора и да убиват.

Сетих се за Многоликия бог покрай позорното падение на БСП през последната седмица – да подкрепи харченето на 3,3 милиарда лева за въоръжаване.

Колкото и да търся разумно оправдание за този обратен завой, за това отричане от фундаментални ценности на левицата, не мога да го намеря.

Затова се чудя кой служител на Многоликия бог е успял да си надене маската на БСП и да се представя за социалистическата партия?

Защото социалистическата партия никога не би предала интересите на обикновените хора на България в името на свръхпечалбите на транснационалните оръжейни корпорации.

Защото социалистическата партия никога не би се включила в задокеанското „дрънкане на оръжия” срещу Русия.

Защото социалистическата партия никога не би си позволила да лъже, че подкрепила баснословния бюджет за въоръжаване, защото било изпълнено условието й той да не надвишава 2 % от брутния вътрешен продукт. Лъжа, защото никой никога не е искал повече от 2 % и тази мантра може да заблуди само хората без памет. Защото до онзи ден БСП беше категорично против да се пилеят такива пари, когато няма пари за модернизация на здравеопазването, за модернизация на образованието, за модернизация на пенсионната система, за модернизация на икономиката. Защото, както написа "Барикада", не може да измерваш сигурността с бойни машини, когато измират деца или животът им трябва да се спасява с набиране на средства чрез СМС-и.

Защото социалистическата партия никога не би допуснала чужди посланици да диктуват поведението й.

Защото социалистическата партия никога не би се докарала до положение нейно „острие” по въпросите на въоръжаването да е някакъв  господин, прелетял през няколко партии и приземил се в БСП незнайно по чия воля.

Защото социалистическата партия би реагирала, би се разбунтувала и в никакъв случай не би тръгнала доброволно към собственото си заколение. 

Сещам се и за още нещо от "Игра на тронове". Храмът на Многоликия бог не е всевластен, ако срещу него застанат честни и почтени хора с благородна мисия. По-скоро съм песимист за БСП, но кой знае - може пък да се пробуди и да изгони слугите на Многоликия бог, които днес използват лицето й...

А за тези, които биха ме попитали защо не коментирам отношението на другите партии по въпросите на войната и мира, в аванс ще отговоря - от тях не съм очаквала друго, те са последователни в позициите си, които отговарят на десния им профил, така че там изненади няма.

Ваня Ставрева