Бункер 42 - музей на 65 м под земята в сърцето на Москва

"Бункер 42" е Музей на студената война, разположен в центъра на Москва.

Можете да разгледате това подземно съоръжение и да разберете повече за ядрената конфронтация между СССР и САЩ. Бункерът е построен през 1950-те с цел да служи като щаб на Въздушните сили за дълги разстояние. Намира се на 65 м под земната повърхност и е с площ от 7000 кв. м.

Мястото за построяването му в района на Таганския хълм е избрано неслучайно - бункерът е трябвало да бъде в близост до Кремъл, за да може Сталин и правителството бързо да се придвижат до него и от там да управляват държавата и армията в условия на ядрена война. Въреки че е в сърцето на руската столица, строителството е извършено в пълна тайна от обисновените хора и от чуждото разузнаване.

През 1960-те бункерът е съоръжен с животоподдържаща система, водоснабдяване и достатъчно храна, за да могат офицерите да живеят в него дълго време. През 1980-те обаче състоянието му се влошава и през 1995 г. той е разсекретен.

Главният вход на бункера е снабден с асансьор и е защитен с шестметров бетонен капак, скрит във фалшива къща от 19 век. Целта на капака е да пази входа от вълната на евентуална ядрена експлозия – съоръжението може да издържи директен удар от въздушна бомба.

В огромната площ на музея с необичайната му архитектура са разположени музея на студената война, банкетни зали, ексклузивно площадки за интерактивни игри, възстановки и др.

Музеят е отворен 24 часа в денонощието.