Да се изхрачиш върху усилията на собствената си партия или срамният популизъм на Корнелия Нинова

Омбудсманът Мая Манолова и вицпрезидентът Илияна Йотова тези дни смело заявиха позицията си за Истанбулската конференция – позиция, която последователно са отстоявали и която не са променили.

Показаха не само смелост, но и принципност, идейни устои и морал. И останаха на висотата на гласуваното им от хората доверие – да жертват от личния си рейтинг, но да не отстъпват от каузите, за които се борят.

Да кажаш открито „Аз подкрепям Истанбулската конвенция” не е най-популярната позиция днес, защото се изправяш срещу евтиния популизъм на Корнелия Нинов, който не просто се заиграва със страховете на хората, а сее омраза.

Но това е разликата между истинските политици и случайниците , които се отмятат от позицията си, въртят се като счупен ветропоказател и храчат върху усилията на собствената си партия, но в крайна сметка не са нищо повече от лъскава, но обезценена стока, с кратък срок на годност 

Скандалната позиция на Нинова предизвика силно негодувание. Ето някои коментари от Фейсбук:

Ваня Григорова: „През 1947 г. БКП дава безусловни избирателни права на жените. Жената вече не е домакиня, а другар. 70 години по-късно ръководството на БСП се обявява срещу текстове за защита на правата на жените. Защото да се бориш срещу трети пол, какъвто няма никъде в текста на конвенцията, е чист популизъм. И показва отношение към избирателите на партията като към 80%. БСП продължава да се изпразва от съдържание. Трябват й фишеци като Постановление 208 и Истанбулска конвенция, за да покаже, че я има. БСП се изживява като микро организация, която без маймунджилъци няма шанс да бъде забелязана. Жалка картина.

Мария Петрова: „Да, чела съм в детайли Истанбулската конвенция. Да, наложи ми се да прочета и срамната позиция на Корнелия Нинова, идваща след всички усилия и работа от страна на омбудсман, евродепутати, депутати и представители на Женското обединение и на Младежкото обединение на БСП в подкрепа именно на същата Конвенция.

Иво Инджов: „С отхвърлянето на Истанбулската конвенция, насочена почти изцяло срещу насилието над жените (поради хиперболизирания страх от третия пол), БСП на Нинова доказа нагледно, че е силно консервативна, дори ретроградна партия. Тя се показа като по-голяма консерва от популистите от ГЕРБ. Впрочем, и темата за насилието над жените, което е всекидневие в България, е в периферията на политиките на БСП. Случайно ли на публичните прояви на тази партия Нинова е обградена почти винаги само от мъжкото ръководство? Каква левица, какъв ПЕС, какви пет лева?

И да си припомним думите на Мая Манолова„Като застъпник за правата на българските граждани заявявам, че насилието не може и не трябва да бъде толерирано. Затова настоявам, че конвенция, която осигурява защита срещу домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да бъде в сила и за България” (Цялата позиция вижте тук)

И на Илияна Йотова: "Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат. Както тогава (като евродепутат – бел. на ред.), така и днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема." (Цялата позиция вижте тук)