Дали падението на Нинова ще е като възхода ѝ

Днес ще сме свидетели на падението на Корнелия Нинова. Дали ще е срамно и окончателно, ще разберем след няколко часа.

Възможностите са две: 

1. Оттегля оставката си и това ще е моралното и политическото ѝ падение, въпреки че ще остане председателка. С този "ценностен" товар вече няма да има никакви основания да говори за нов морал, за нова политика, за алтернатива на статуквото. Много по-нечистоплътно и безотговорно е да разиграваш позорище, като това от последните десет дни; да имаш претенция, че си първият председател на БСП, подал оставка след изгубени избори, а след това да бъдат впрегнати всички ресурси да си останеш на поста. Включително да бъдат използвани прийомите на гьобелсовата пропаганда, на гнусна кампания за оклеветяване и разправа с хората с различно мнение и обявяването им за врагове с партиен билет на фона на налагането на култ към личността. Ако Нинова се скрие зад организираната кампнията "трудови колективи пишат писма" и оттегли оставката си, това ще е демонстрация на пълната липса на какъвто и да е морал  и поведение, което граничи с патологична жажда за власт. 

2. Оттегля се от поста си и освобождава кабинета на "Позитано" 20, а след това отново се кандидатира за председател, независимо по какви правила се провежда изборът и кога. 

При първия вариант падението ѝ ще е безвъзвратно и на неговия фон дори може да си позволим да не припомняме какъв бе възходът ѝ като председател на НС на БСП - пост, на който нямаше да бъде избрана, ако зад нея не стояха Румен Овчаров, Георги Гергов и Кирил Добрев. И този път Стефан Данаилов няма да я спаси. Защото оценката в крайна сметка я дават хората - и това ще стане само след няколко месеца, на местните избори. Оценката ще я даде историята. 

В ръцете на делегатите на конгреса е да спасят, ако не достойнството на Нинова, то поне достойнството на партията.

Защото идват избори!