Диетолог: България се е превърнала в "европейско кошче за боклук", защото хората не се информират

И България се е превърнала в "европейско кошче за боклук", защото хората не се информират. Това каза диетологът Огнян Симеонов във връзка с изказването на земеделския министър на Чехия, че страната им се е превърнала в европейско кошче за боклук, заради скандала от последните дни, че има разлика в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.

„Затова човек трябва да се вземе в ръце и да бъде информиран, да си търси правата и да имат гласност по медии повече диетолози, които разбират от работата си. Те трябва да казват защо ги има такива отровни храни на българския пазар. Достатъчно е човек да прочете книгата „Тихите убийци на мозъка“, за да види за какво става въпрос. Тук се упоменават всички видове храни, които влияят изключително нездравословно на човека и го карат и да затъпява, и да умират мозъчни клетки, които след това да не могат да се възстановяват. Много интересни храни са включени вътре“, коментира диетологът в интервю за Агенция "Фокус".

Той открои и някои филми по темата като: „Дяволът в чинията ни“, „Храна ООД“, „Глад за промяна“, „Натъпкани“, „Храната е от значение“, „Скалпел или вилица“ и много други. „Това е заобикалящата ни среда и във всички лавки в училищата би трябвало да се забрани продажбата на всички продукти в целофани и с дълъг срок на годност. Трябва да се продават само неща, които са с по 2-3 дни срок на годност и се произвеждат на момента с много високо качество. За съжаление обаче, децата са тези, които страдат от всичкото това нещо“, каза още Огнян Симеонов.