Димитър Ганев: Гласовете за БСП ще паднат с 25-30 % спрямо 2017 г.

„Възможно е разликата между ГЕРБ и БСП да се разшири и до 10%“

Това каза в Поглед ТВ политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“. Той припомни, че на предните парламентарни избори през 2017 г. до последния момент отстоянието между двете партии беше 2%, но в края на изборния ден достигна 5%. Той обясни, че разширяването на разликата сега се дължи на леко покачване на ГЕРБ и спад в доверието към столетницата.

„За четири години БСП не успя да се представи като автентична, легитимна алтернатива. Иначе казано, не се доказа като алтернатива на това управление. Още на летните протести през миналата година го видяхме. Тогава беше нанесен удар върху ГЕРБ и обществената подкрепа за тях започна да ерозира, но нито една парламентарно представена партия, в това число и БСП, не спечели от тази ерозия на управляващите“, категоричен беше Димитър Ганев. Той припомни, че БСП през 2017 г. е била монополен носител на опозиционността и алтернативността на ГЕРБ. Днес протестният и опозиционен вот е отишъл при другите партии, защото БСП е разколебала недоволните от управлението, че е алтернатива.

Димитър Ганев добави, че на идващите парламентарни избори гласовете за лявата партия ще паднат, спрямо предния вот за народни представители с 25-30%, но не изключи и да са повече. „След победата на Корнелия Нинова на вътрешнопартийните избори щеше да е силен политически ход да протегне ръка и да консолидира партията преди парламентарните избори. Продължи се с братоубийствената война, която изяждаше енергията на БСП. Година и половина беше вложена огромна политическа енергия за разправа с вътрешната опозиция. Няма как това да не "хаби“, обясни още политологът.

За прогнозите му за другите партии, ще има ли изненади на изборите и защо Корнелия Нинова не подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат в кампанията вижте в интервюто на Валентин Кардамски в Поглед ТВ.