Директорът на БТА Максим Минчев за осми път връчи статуетката "Бялата птица"

Директорът на БТА Максим Минчев връчи за осма поредна година статуатката "Бяла птица" на церемония във Видин днес.

С отличието беше награден кметът на община Ружинци Александър Александров, който за малко повече от две години от началото на мандата си успя да превърне една малка община от около 4000 души в общност, която градивно работи за своето бъдеще. Бившият учител по история със сърце и душа обгрижва хората като свое семейство. Той успя да намали намали двойно безработицата в общината, осигури топъл обяд за повече от 700 души, администрацията му поддържа два от най-големите стадиона в региона и подпомага активността на четири футболни клуба.

"Страшно ми е приятно, че в годината на 120-годишния юбилей на Българска телеграфна агенция отличаваме с "Бялата птица" човек, който направи чудеса в рамките на половината от мандата си и се превърна в стимул за всички кметове на малки населени места. Той е пример за действащ кмет с работеща администрация. Благодарение на хора като него скоро няма да говорим за Северозапада като за най-бедния регион, а като за област, която е пример за възстановяване и развитие с помощта на съвместните усилия на всички етноси", каза генералният директор на БТА Максим Минчев. 

"Тази награда е признание за целия ми екип, защото сам човек не може да направи нищо". С тези думи кметът на Ружинци Александър Александров прие статуетката и обеща до края на мандата си да продължи да разбива клишето за Северозападна България като най-изостаналия регион и да наложи представата за Видинския край като възраждащ се стожер на българщината. Той се надява, че да края на мандата му няма да остане нито една невъзстановена църква. 

На церемонията днес Видинският митрополит Даниил, районният мюфтия Неджати Али, народни представители от Видинска област, политикът и преподавател в Софийския университет Михаил Миков, областният управител Албена Георгиева, зам. кметът на Видин Цветан Асенов, председателят на ОбС Генади Велков, председатлят на групата съветници от левицата Димитър Велков, началникът на Регионалния инспекторат по образование Веселка Асенова, на "Държавния архив" Светлана Кръстева и др.

Видинският митрополит Даниил в заключителното си приветствие в края на церемонията подчерта приноса на БТА за разпространение на градивна информация в цялостната и 120 годишна история. "Радвам се, че с инициативата "Бялата птица" се поощряват хора, които с Божията помощ допринасят за обществения напредък и общото благо. Делата на тези хора са нагледен пример за това, как в основата на всички добри дела е любовта към ближния. Любовта към ближния води към добрата промяна - от унилост към градивност", подчерта митрополит Даниил. 
Досега носители на наградата "Бялата птица" през годините са "Лайънс клуб" Видин, "Видахим" в лицето на Борислав Лоринков, негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, кметът на Монтана Златко Живков, игуменът на Троянския манастир - епископ Сионий, дамските Инер Уил клубове - дистрикт 248 България, и дарителят Борислав Великов. Сребърната статуетка е изработена от скулптора Алексанъдр Пройнов - АПЕР.