Дора Янкова: Румен Гечев е прав да реагира за приватизацията. Правителството на Виденов не е правило компромиси

„Докъде ще се стигне, каква цена сте готови да платите вие от БСП, които не сте замесени в съмнителни приватизационни сделки от прехода? Ако имате контрадокументи, защо не ги показвате? Защо само се отбранявате и смесвате личните прояви на лидера с цялата партия?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че може да раздели въпроса на две. Тя продължи, че през последните седмици е бил направен опит партията да бъде въвлечена в това, че е отговорна за приватизацията. Според нея обаче правителството на Жан Виденов не е правило никакви компромиси и Румен Гечев е бил напълно прав да реагира така чувствително и сериозно.

В същото време БСП е единствената партия, която е направила оценка на прехода. Дора Янкова подчерта, че въпреки това с колегите й нямат нищо против този въпрос да се анализира още веднъж с управляващите и с отделните партии, защото това засяга въпроса за справедливостта.

    „Ние, редовите граждани, оставаме с впечатление, че партията ви стана заложник на личните прояви на вашия лидер, дано да не съм права!”, коментира водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че в партията има рефлекс за това и то ще бъде преодоляно.

„Кой е победител в тази драма, която се разигра?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че победител е българският народ. Тя продължи, че посланието на гражданите към политиците е било много силно и БСП, като опозиция, е успяла да го изкаже на глас. Президентът също е направил своите стъпки. В крайна сметка управляващите са разбрали, че трябва да отменят това несправедливо решение.

„Защо не се учите от собствените си грешки политиците?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че може би когато е във властта човек си мисли, че е най-прав. В същото време опозицията има по-засилени сетива към това, което иска народът. Дора Янкова заяви, че наистина здравеопазването има доста проблеми и призова българските граждани да говорят на висок глас по тях. Когато има силен глас, той пробива. Това е част и от демокрацията.

„Мораториумът пада, но не е много ясно какво ще се случи с иновативните лекарства, на Вас ясно ли Ви е?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че категорично е ясно, че българските граждани трябва да имат достъп до съвременната медицина и медицинско обслужване. Друг е въпросът, че е тромаво и бюрократично, както има и несправедливи вътрешни пропорции във финансите. БСП настоява за сериозна дискусия. През януари например предстои дебат за общинските болници. Тези болници са необходими на България и трябва да се намери начин не те да фалират и хората да са отчаяни и притеснени, а гражданите да чувстват, че могат да ползват здравните услуги.

„Защо вашата група настоява за мораториум върху регистрацията на нови болници?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че целта е да не изтичат ресурси. Тя продължи, че се надява здравният министър да огледа внимателно системата и да има куража и да му позволят да направи справедливи вътрешни пропорции, защото има много интереси с голям финансов ресурс.

„Любопитно ми е, след като се твърдеше, че пари за иновативни лекарства няма, сега откъде ще се намерят тези пари?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова беше категорична, че средства ще има. Тя обясни, че всеки министър залага в бюджета буфери. Тя добави, че е хубаво, че дебатът е бил върнат отново в парламента, а не премиерът лично да се разпорежда.

Дора Янкова заяви, че БСП наистина се противопоставя на управляващите, но по-важното е, че представя алтернатива. Такава алтернатива е била дадена по отношение на данъчното облагане при дебатите около бюджета. Според нея трябва да се проведе дълъг разговор, който да обясни на българските граждани, че това е лекарството против бедността и неравенствата. Народният представител изрази мнение, че в момента в България наблюдаваме едно статукво, което се харесва на по-богатите хора, но реално ние продължаваме да бъдем страна с много големи неравенства. Дори и МВФ и Световната банка започват да се тревожат от растящите неравенства в световен мащаб. Те предлагат няколко решения, едно от които е  анализ на доходите и изравняване на неравенствата. Втората политика е свързана с ДДС измамите и намиране на съществуващите течове. Третата политика е публично-инвестиционна програма. За съжаление обаче управляващите в България се пазят от такава политика. БСП в същото време предлага именно такова целенасочено въздействие върху определени региони за подкрепа и провокиране на икономическа активност. „Ние трябва много внимателно да настройваме часовника и да гледаме развитието на страната ни!”, категорична бе Дора Янкова. Според нея БСП трябва по-активно да се обърне към гражданите и в парламента убедително да предлага алтернатива.

„Не успяхте до края на 2017 да внесете вот на недоверие, защо, какво ви попречи или просто си надценихте възможностите? Или съвсем съзнателно искате да съвпадне с европредседателството?”, попита водещата Клара Маринова. Дора Янкова отговори, че не би искала да коментира причините, поради които вотът е отложен за януари. Тя продължи, че не вижда как вотът на недоверие би попречил на европредседателството. Дискусията по проблемите на държавата няма как да спре, а председателството ще си бъде председателство, то си има собствен дневен ред.

Дора Янкова заяви, че 2017 г. е била силна за БСП. Партита е обещала на българския народ промяна и тя е започнала от президентската институция. Що се отнася до нещата в личен план, тя изрази мнение, че е получила добра подкрепа в избирателния си район. БСП е увеличила гласовете си и е сериозна опозиция. Партията има ясен образ на опозиция, има и алтернативни политики. „Виждате сериозни стъпки. Само за няколко месеца промяна на председател на Народното събрание. По много ключови политики вследствие на организирани действия на опозицията се правят стъпки чрез които се преодоляват управленски решения, които са несправедливи за народа. В личен план ми се иска да бъда здрава и да не правя компромиси с гласовете на избирателите, които представлявам, за да може гласът ми да звучи по-сериозно и солидно. Питах от трибуната, заявявах позиции, които са в интерес на избирателите ми и на българския народ!”, завърши Дора Янкова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”