Държавата брутално уби 4 кончета - нямали документи. А на бездомните кучета документите къде са?

Четири коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени заради липса на документи  без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя, разказа bTV.

Боян Минков е човекът, който през 2013 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака.

Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, споделя Боян с недоумение.

От Агенцията потвърдиха, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо от Агенцията до bTV се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести.

Според Закона, ако липсва гаранция за здравния статус на животните, то те се евтаназират по хуманен начин. Боян обаче се съмнява, че се е случило точно това. Той подозира, че кончетата не са умъртвени, а са изведени за продажба заради рядката си порода и високата си цена.

В същото се съмнява и Димитър Господинов, който беше участник в първия сезон на предаването „Фермата” и е лично ангажиран със случая. Според него животните да са използвани за търговска дейност, тъй като не е представен документ за евтаназията и не са показани телата им. Той припомня и че според Закона чипирането на едно животно може да бъде изпълнено до края на годината, в която то е родено. От това следва, че на конете са им оставали още 5 месеца.

В отговор на това д-р Георги Чобанов от БАБХ заяви, че животните са евтаназирани заради неспазването на законодателството и няма изискване да бъде предварително установено дали те са болни. Той увери, че от Агенцията са еднакво стриктни към всички животни с неясен здравословен статус и без документи.

Според Димитър обаче проблемът с конете не е правен, а хуманен изрази възмущението си от реакцията на институциите.

Ние ли сме хората, които трябва да решават кой ще живее и кой не?”, добави още той.