Държавническа позиция на вицепрезидента: Подкрепям извънредните мерки, защото...

Днес Министерски съвет правилно реши да предложи на Народното събрание въвеждането на извънредни мерки. НС правилно реши да ги гласува. Министърът на здравеопазването правилно издаде заповед да влязат в сила. За неопределено време ще живеем различно, с други правила и трябва да свикнем с тази мисъл.

Спорът не е дали страната трябва да бъде в извънредно положение, а как то да даде най-добрите резултати. Извънредното положение не е, за да всява паника, а за да спасява от паника.

Подкрепям извънредните мерки, защото:
* Страната е в криза, чийто край трудно може да се предвиди.
* Защото изходът са верните и навременни решения за справяне в конкретната ситуация.
* Защото още по-важно е управлението на кризата от всички страни - от предотвратяване на нови огнища на зараза до лечението на вече пострадалите.
* Защото синхронът на институциите е задължителен, да работят заедно и да взимат силни и смели решения.
* Защото сега най-ценни са лекарите, сестрите, медицинските служители. Хората в бели одежди ще се справят с вируса. Познавам ги и им вярвам. Няма здравна система, която може да издържи в такава криза, ако не я защитим със собствената си отговорност.
* Защото извънредните мерки трябва да стигнат до най-малкото село и да се гарантира здравна сигурност на всеки български гражданин и всеки да има достъп до здравна помощ.
* Защото местните власти са решаващи за ограничаване на кризата.
* Защото специални мерки са необходими за най-слабите, най-уязвимите. Самотни възрастни хора, хора с увреждания, хора в отдалечените райони.
* Защото от още повече внимание се нуждаят семействата на заразените пациенти и те трябва да знаят, че не са сами.
* Защото за мнозина българи всеки неработен ден намалява драстично доходите. Затова е наложителен национален фонд за подпомагане на най-засегнатите.

Защото сме българи. Защото можем да бъдем единни пред лицето на кризата.
Защото можем да се справим!

Илияна ЙОТОВА,

вицепрезидент на Република България