Двама наследници на Антим Първи гостуваха на патронния празник на Математическата гимназия

Двама наследници на първия български екзарх Антим Първи на два от ключовите постове, които той е заемал - видински митрополит и председател на Народното събрание, гостуваха на патронния празник на Природо-математическата гимназия във Видин, носеща неговото име. Това са настоящият Видински митрополит Даниил и председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков.

„До 1882 г., когато е встъпването му на висока духовна длъжност, екзарх Антим натрупва – учи в Халки, в Одеса, в Москва, а след 60-ата си година, до края на живота си, той раздава. Животът на екзарх Антим е от две части – едно голямо духовно и интелектуално натрупване и втора част, в която има даряване – даряване не само на материални вещи, а даряване преди всичко на духовност, даряване на държавност“, заяви Михаил Миков в приветствието си към учениците и учителите.

В срещата участваха зам.-кметът на Община Видин Венци Пасков, представители на областната управа, Регионалния исторически музей и на Държавния архив. 

Директорката на училището Румяна Петрова пожела на учениците да пазят името на патрона Антим Първи, да правят така всеки ден, че да се издига авторитетът на училището и авторитетът на Видин, да изживяват всеки ден така, че наистина животът им да бъде достоен и свободен.

Патронният празник на гимназията се чества на 16 февруари, в деня, когато видинският митрополит Антим I е избран за първи български екзарх преди 147 г.