Е. Йончева: Нинова продължава да е в парламента и така легитимира управлението на ГЕРБ

"Каквито и да са битките вътре в партията, важно е какво излиза навън. Например Нинова продължава да е в българския парламент. По този начин се легитимира този парламент, който е напълно компрометиран и се отдалечава възможността за служебно правителство. Ако ГЕРБ организират следващите избори, вероятността този модел да остане в България е изключително голяма. Битката ми с Нинова е принципна. Вижте как половината парламентарна група на БСП гласува за господин Цацаров да стане шеф на антикорупционната комисия.

Смятам, че Нинова подкрепя господин Борисов лично. Тя е силен опозиционен лидер, но на думи. Когато говорим за конкретни дела, нея я няма. Не може три сигнала за разследване за злоупотреба с власт от страна на премиера да не са подписани от лидера на най-голямата опозиционна партия."

Това казва в интервю за "Дойче веле" евродепутатката Елена Йончева и още:

ДВ: Вежди Рашидов призова БСП да ви "отзове от Брюксел" заради резолюцията, която Европейският парламент прие по адрес на България. Каква е тежестта на тази резолюция, как говорят Вашите колеги в Брюксел за България?

Елена Йончева: Резолюцията казва, че премиерът последователно и систематично в последните десет години изважда страната ни от Европейския съюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а не за конкретен случай на погазване на закона. Става въпрос за последователно нарушаване на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и либералните сили. ЕНП и крайната десница защитиха Борисов безпринципно и в името на властта. Но все пак да благодарим на тези 23 депутати от ЕНП, които се въздържаха, и седем, които гласуваха в полза на резолюцията.

Като член на комисията LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП - б.р.) последователно информирах колегите за всичко, което става в България в последните месеци - нарушение на върховенството на закона, ситуацията с медиите, липсата на разделение на властите, превръщането на парламента в институция, която няма своята тежест. Когато в началото на тази година говорех, че в България се изгражда един авторитарен режим, колегите ме гледаха с изненада, защото бяха свикнали да се говори само за Полша и Унгария. На България не се обръщаше много внимание, вероятно заради поведението на Борисов в Брюксел - т.нар. "yes man", който винаги е съгласен.

ДВ: В България обаче като отговор на резолюцията се развяха едни стари плашила, включително и от БСП. Какво толкова страшно има в Истанбулската конвенция? 

Елена Йончева: Истанбулската конвенция наистина е превърната в плашило. Тя е като някаква теория на големия заговор. В България тази тема е толкова дамгосана, че на практика вече не може да има дебат по нея. В България трудно се разбира големият проблем с неравенството спрямо положението на жените в обществото, с насилието над жените.

ДВ: Няма ли вина и БСП за липсата на дебат по тези теми?

Елена Йончева: Смятам, че ние тръгнахме по вълната на националистите. В българското общество нямаше никакъв смислен диалог, акцентът беше сложен върху атаката срещу българското семейство, българската идентичност и българските устои. България няма проблем с Истанбулската конвенция - България има проблем с крещящата липса на върховенство на закона, с все по-голямото разслояване в обществото, с лошото образование и здравеопазване. Управляващите, националистите и един капан, в който волно или неволно попадна част от БСП начело с Нинова, изведоха като фокус на резолюцията Истанбулската конвенция, която е затворена тема в България, защото има решение на Конституционния съд. Не виждам защо се прави това, ако целта не е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. Както и темата с македонското малцинство. В резолюцията не се говори за македонско малцинство. 

ДВ: Между Вас и ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова има напрежение. Виждате ли общ път напред?

Елена Йончева: Аз не се разграничавам от БСП. Аз съм ляв човек. За да се отървем от този авторитарен модел на управление, на нас ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма. Когато ГЕРБ пада, социалистите не вдигат своя рейтинг. Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки формации, ако България няма силна опозиция - лява и дясна. Затова започнах този разговор за Нинова, който очаквах да се проведе от моите колеги по време на предизборната кампания в БСП, но такъв нямаше.

ДВ: Тя казва, че е консолидирала подкрепа при вътрешните избори. Критикуващите я са малцинство.

Елена Йончева: Каквито и да са битките вътре в партията, важно е какво излиза навън. Например Нинова продължава да е в българския парламент. По този начин се легитимира този парламент, който е напълно компрометиран и се отдалечава възможността за служебно правителство. Ако ГЕРБ организират следващите избори, вероятността този модел да остане в България е изключително голяма. Битката ми с Нинова е принципна. Вижте как половината парламентарна група на БСП гласува за господин Цацаров да стане шеф на антикорупционната комисия. Смятам, че Нинова подкрепя господин Борисов лично. Тя е силен опозиционен лидер, но на думи. Когато говорим за конкретни дела, нея я няма. Не може три сигнала за разследване за злоупотреба с власт от страна на премиера да не са подписани от лидера на най-голямата опозиционна партия.

Цялото интервю можете да прочетете тук