ФОТОГАЛЕРИЯ: С хоро насред Дунав на Нова година министър и кметове празнуваха влизането ни в ЕС

Новогодишните празници точно преди десет години бяха необичайни - министър, кметове, началници на различни служби, обикновени българи и румънци играха "еврохоро" насдер Дунав. Посрещането на новата 2007-ма година мина под знака на приемането на България и Румъния в Европейския съюз, което към онзи момент беше съпроводено с всеобща еуфория и очаквания за промяна и по-добър живот.

Еврохорото под звуците на духова музика се изви в средата на Дунав между Видин и Калафат, на речен километър 794, където граничните служби на България и Румъния отпразнуваха заедно на фериботната платформа "Спет" влизането на двете страни в ЕС.

На хорото тогава се хванаха здравният министър проф.Радослав Гайдарски, кметовете на Видин д-р Иван Ценов, на първата българска община по течението на Дунав Ново село Антоанета Станева, на Калафат Петре Тръйстару, началникът на Регионалния граничен сектор във Видин Йордан Янков, на видинската митница Симеон Крумов и румънските им колеги от отстрещния окръг Долж. 

Тържеството бе на 31 декември следобяд, часове преди да бъдат затворени митническите пунктове Ферибота и Речна гара, тъй като с приемането на двете страни в Евросъюза митническият контрол между тях отпадна.

На 1 януари на ГКПП Речна гара първият, който премина в Румъния с лична карта - една от първите преки ползи от европейското ни членство, бе видинският кмет д-р Иван Ценов. В Музея на изкуствата в Калафат той се срещна с кмета Петре Тръйстару, а след това калафатският кмет върна визитата във Видин. На Речната гара той пък бе първият влизащ в България румънски гражданин и бе посрещнат с питка и сол и изпълнения на народни песни.

Другите 2 гранични пункта във Видинско - Връшка чука и Брегово, обаче станаха външна граница на ЕС. На 1 януари с тържествена церемония на ГКПП Брегово бе издигнато знамето на ЕС. На пункта отидоха областният управител Кръстьо Спасов, началниците на Регионалния граничен сектор Йордан Янков, на митницата Симеон Крумов, на ОДП - Видин, Огнян Асенов и стотици жители на Брегово.

В първия ден като външна граница на Евросъюза ГКПП Брегово осъмна с опашка от ТИР-ове и в двете посоки. Чакащите турски шофьори с любопитство изгледаха шествието със знамето на ЕС преди то да бъде вдигнато на пункта.

Десет години по-късно ГКПП Ферибота вече го няма, но пък имаме Дунав мост 2. И тогава, и сега има опашка от ТИР-ове.

И тогава, и сега пресичането на българо-румънската граница става с паспортна проверка, защото не се сбъдна другото очакване - да станем част от Шенгенското пространство.

От 2007-ма до 2017-ма България и Румъния не успяха да влязат в Шенген. По политически причини. Защото критериите бяха покрити още преди няколко години.