Г-н Цветанов, само с платена медийна любов не става. Но сте прав – трябва да се борим с фалшивите новини, включително и с вашите

В предколедно откровение председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов казва в интервю пред "Дневник”, че от от анализа, който е направен след загубата на Цецка Цачева на президентските избори, се виждало, че „в сайтове и Фейсбук групи, част от които с проруски интереси или подкрепящи БСП, по едно и също време, много синхронизирано е излизала невярна информация, дискредитираща ГЕРБ”.

"Знаете, че фалшивите новини са най-атрактивното нещо, което би могло да ти доведе добър резултат без никакви усилия", казва Цветанов.  Той отказа обаче подробности за начина, по който ГЕРБ ще се бори с фалшивите новини, но добавя, че стратегията им ще бъде достатъчно добра.

Всичко това би ило чудесно, ако не знаем, че монетата има и обратна страна.

От една страна, през годините е имало не една и две медийни кампании за дискредитиране на политически противници на ГЕРБ с лъжи, инсинуации и лепене на етикети, но не се сещам г-н Цветанов да се е възмущавал тогава.

От друга страна, платената медийна любов води до притъпяване на чувството за търпимост към инакомислещия, свободата на словото остава ценност, само ако се редят дитирамби, а всяка критика се приема като вражески акт и тук отново на помощ идва лепенето на етикети – „фалшиви новини”, „невярна информация”, „проруски интереси”.

Принципно е хубаво, че в ГЕРБ са започнали да проявяват  нетърпимост към фалшивите новини. След като са усетили на свой гръб отровната им сила, може пък да спрат и техните хора, които досега са ги продуцирали срещу политическите си противници.

Защото проблем с фалшиви новини и анонимни сайтове има и той не е само български. Журналистите знаят това най-добре, защото качествената журналистика се сблъсква ежедневно с „конкуренцията”  на бомбастичните заглавия, полуистините и откровените лъжи, които много по-лесно грабват вниманието на непретенциозния читател, особено в социалните мрежи.

От скоро има опит за отсяване на анонимните онлайн медии.  Българинът Красимир Гаджоков е разработил приставка за браузър, която предупреждава потребителя, преди да отвори сайт с анонимно съдържание. Проектът му "Медийно око”  включва 380 български онлайн медии с подробна информация – дали медиата е активна, кой я притежава, на чие име е регистриран домейнът, кой е главният редактор, кои хора влизат в екипа и т.н. 180 от тях се оказват напълно анонимни.

Фактограф.бг е сред надеждните и коректни медии.