„Гранма“ по видински

Трябва да имаш доста богато въображение, за да си помислиш, че с частната яхта на приятелчетата си можеш да направиш революция. Толкова да ти се е развинтила фантазията, че да си повярваш, че круизът по Дунав с луксозния плавателен съд може да се превърне в еквивалент на кораба „Гранма“. Или депутатските мандати в парламента толкова да са те откъснали от реалността, че в собствените си очи да се виждаш като същински Фидел Кастро, който ръководи десант на въоръжен отряд за свалянето на "срутището ГЕРБ".

...Но, явно, и аз имам развинтено въображение, за да си помисля, че един средностатистически мераклия за следващия парламент е наясно какво се е случило на 2 декември 1956 г.

Но пък знам ли?!? Все пак никой не мери IQ-то на кандидатите за депутати. Пък и няма как да предположа какви революции могат да се извършат в главата на човек докато си пие уискито и си пуши пурата, а яхтата го носи надолу по течението на Дунава...

За всеки случай ще споделя, за да няма недоразумения: На 2 декември 1956 г. под ръководството на Фидел Кастро е извършен десанта на въоръжен отряд от 82-ма бунтовници, които слизат от кораба "Гранма" в провинция Ориенте, за да свалят от власт диктатора Фулхенсио Батиста. В последвалите боеве и преследвания оцеляват само 15, но с Кастро и Че Гевара начело те образуват ядрото на революционна партизанска армия, която извършва Кубинската революция и Батиста е принуден да избяга.

И докато се чудех знае ли ги тези неща дундурканият на яхтата кандидат за нов мандат, дойде и отговорът. Нищо революционно нямало в гръмко обявеното име „Лодката на Свободата“. Имало желание да се позабавляват, да се покълчат в ритъма на танца, докато ни показват „колко красива е България по поречието на река Дунав“ и че „по поречието на Долния Дунав няма развитие на туризма, няма малки стоянки, няма нищо“ (край на цитата).

Ех, как да знае милият депутатин какво има по Дунав, като по-често пътува до Вашингтон, отколкото до Видин...

Но пък като не знае, да пита приятелчетата си. Те ще му кажат къде държат скъпарската яхта и кого возят на нея, като няма туризъм, като няма стоянки, като няма нищо.

И дано са му дали въдица, че да улови някоя риба във водата, защото шараните на сушата във Видинско свършиха.

А хората, които живеем тук, можем да му разкажем и друго - че реката има способността да отнася всичко: дънери и коренища, мръсна пяна и боклуци, че дори и да отмива към Черно море човешката глупост, суета и самозабравяне.

Ваня Ставрева, Фейсбук

П.п. Никоя революция, драги ми, не е извършена от хора, които са се пуснали да ги носи течението, а от онези, които гребат срещу него.