Има ли шанс за БСП? Време ли е за нова истинска лява партия?

С най-слабия изборен резултат през последните 30 години от само 480 хиляди избиратели БСП е сведена до треторазрядна партия с ограничено влияние върху обществените процеси .

Лявото в България е най-зле представено в новия Парламент за целия период на прехода.

Разгромът на БСП на парламентарните избори е закономерен по следните причини :

1/ БСП със своята политика загуби доверието на хората и сведе широкия друм на лявата идея до една тясна пътечка за избрани .

Този процес датира още от далечната 1997 г., когато т.н „генералско движение в БСП“ свали правителството на Жан Виденов и БСП от власт и започна трансформацията  на партията от масова в елитарна.

Вместо модернизация на България с активното участие на БСП, под вещото ръководство на „генералите“ БСП беше "опитомена" да приеме бандитската приватизацията на Костов и Божков, коалицията с царя, членството в НАТО, плоския данък и кръговете на Доган, които разпределят порциите и да крепи 11 години режима на ГЕРБ. През тези 25 години единствено при Мишо Миков, който беше председател в периода 2014-2016 г., беше направен опит за ляв завой в БСП, който набързо беше потушен, след което генералите отново поеха контрола, назначиха за председател Нинова и я крепят вече 5 години .

2/ За да се контролира БСП и да се поддържа „послушна и опитомена“, партията ускорено се трансформира в лидерска с еднолично управление.

Като председател, пряко избран от членовете на БСП, Корнелия Нинова получи неограничена власт, с която вместо да консолидира партията за предстоящите избори, тя е използва за да елиминира съпротивата на партийните членове срещу някакъв неясно какъв следващ етап от трансформацията на БСП. Партийните органи са изцяло неглижирани от Председателя и не упражняват дори предписаните им от устава функции.

Решенията в БСП години наред са били плод на разгорещен дебат и дискусии. Нека си припомним периода 1990 -1999 г., когато в партията вреше и кипеше, имаше сблъсък на идеи и политика, решенията се вземаха с дебат и демократично и за онази демократична БСП гласуваха 2,5 милиона избиратели ( 1994 г). Днес в БСП дори не се загатва за подобна възможност. В партията "демокрация" дефакто е мръсна дума, всеки с различно мнение от това на председателя е в риск да си изпати , а в политически план в партията е пълно мъртвило.

Вместо широк вътрешно партиен дебат и пряк вътрешно партиен избор на кандидатите за депутати и за президент, каквато практика има в други партии , то, за разлика от тях, в БСП председателят назначи еднолично кандидатите за народни представители . Къде е тук пряката вътрешнопартийна демокрацият? БСП загуби своят демократичен характер.

3/ С поведението на двойните стандарти, когато публично се лансират опозиционни политики, но дефакто не се прави нищо за да се отстоят тези политики в Парламента и в законодателството, БСП загуби своят морален кредит. Сега с отказа да подаде оставка и да поеме отговорност за резулттите от изборите Корнелия Нинова показа и своята морална деградация и морално падение. Питам се защо всички честни и почтени социалисти трябва да се срамуват заради безпардонното и безочливо поведение на Нинова , която няма моралното право да бъде председател, но няма да се оттегли и ще продължава да води БСП още 3-4 години ....до пълният разпад.

4/ Година след година в БСП социалистите с критично собствено мнение и с воля да го отстояват, социалистите, които защитаваха своите професионални възгледи за политиката в разрез с тези на ръководството, последователно и методично бяха отстрелвани и бяха заменяни с послушните и изпълнителните. Така постепенно започна подмяната . В последните години в БСП бяха издигнати на ръководни позиции нови лица, които с поведението си показват че нямат нищо общо с лявото , със социалистическите идеи и с демокрацията, но днес те имат решаващ глас по какъв път да върви партията. Резултатът е, че днес БСП е проядена от клиентиелизъм  и завладяна от кариеристи. БСП е подменена и социалистическите идеи са изгонени от партийният храм.

5/ БСП се обвърза с бизнес кръгове (клепто капиталисти) които се хранят от държавни поръчки и с източване на здравната каса, на държавни предприятия и обслужва техните интереси. Ръководните кръгове в БСП на национално и на местно ниво поддържат съмнителни връзки с криминални кръгове и обществено компрометирани лица. БСП дефакто подкрепя политики насочени против интересите на наемния труд и средните и бедните социални слоеве в интерес на големите клептокапиталистически и олигархични кръгове. Това мишкуване на БСП беше разгадано от левите избиратели , които справедливо наказаха партията на Нинова с отказ от гласуване и от подкрепа на парламентарните избори.

6/ Каква е позицията на БСП за тежките разломни процеси в Европейския съюз, която не може да се изчерпва само с отхвърляне на Истанбулската конвенция? Каква е позицията на БСП за надвисналата заплаха за националната сигурност и въобще за съхраняването на българската държава? Докога БСП в своето тясно формално и задкулисно ръководство ще се държи шизофренично спрямо Русия? Да не забравим , че почти единодушно БСП подкрепи в парламента военните бюджети на ГЕРБ . В разгърнатата остра конфронтация на НАТО срещу Русия и непосредствената опасност от военен сблъсък, в това число и на българска територия, какво направи и прави БСП за да обясни на българските граждани надвисналата опасност над България? Истината е, че БСП няма позиция и политика по тези жизненоважни за страната ни въпроси и категорично не е на висотата на своята историческа отговорност.

7/ Принципите за свобода, справедливост, солидарност и равенство на всички пред закона вместо водеща цел са само думи без съдържание в БСП.

БСП изгуби своя идеал, няма идеи и визия за настоящето и за бъдещето (спомня ли си някой за „Визия за България“) , и като следствие, по вените на партията отдавна е спряла да тече живителна идейна и политическа кръв . Дори и добрите идеи (доколкото има такива), вместо с дискусия, ръководството налага на партията с диктат.

БСП е ударена смъртоносно в сърцето и душата от своето ръководство и от задкулисните кукловоди.

Истината за разпада на БСП повече не може да се прикрива.

Редно е днес да се запитаме има ли място за почтените социалисти в такава БСП и имат ли те шанс да променят посоката и ръководството на Партията, и да насочат БСП по нов политически курс? И дори и Нинова да подаде оставка и да бъде избран нов лидер, това ще промени ли кардинално БСП ?

Възможно ли е да се изгради мост между лъжата и истината, между измамата и почтеността ?

Има ли шанс за реформа на БСП и връщане към изконните цели и ценности на социалистическа партия ?

Мисля, че честният отговор на горните въпроси е НЕ, вече няма шанс за БСП!

Няма ли да бъде по-честно спрямо хора на наемния труд, спрямо средната класа, спрямо почтения дребен и среден бизнес, спрямо интелигенцията и младежта, спрямо всички минали , настоящи и бъдещи леви избиратели да се изгради нова истинска лява партия, която да не е обвързана със зависимостите на БСП, която да е искрена и почтена към хората и която да представлява и да отстоява интересите на мнозинството хора с леви идеи и разбирания , които след тези избори останаха без свое политическо представителство?

Времето е разделно ! Времето изисква да се вземат трудни решения!

Левицата в България има шанс да тръгне по нов и спасителен и за нея и за България път, но за тази цел трябва смелост и решителност да се скъса с традицията и да се положат основите на нов градеж.

Иван Атанасов

Социалист на свободна практика!