Имената на двамата кандидати за видински владика се знаели предварително?

Имената на двамата кандидати за нов видински владика, които вчера бяха излъчени от епархийските избиратели във Видинска митрополия, са се знаели предварително, твърди Валери Велков, основател на Фейсбук групата „България иска епископ Поликарп за видински митрополит”.

Той е написал двете имена и ги е депозирал при нотариус на 19 януари т.г. и в понеделник пликът ще бъде отворен и показан в присъствието на медиите.

„Как аз още на 19 януари знаех кои ще бъдат избрани днес, за какви избори въобще говорим”, възмути се Велков.

Епархийските избиратели гласуваха вчера и от петима кандидати те дадоха гласовете си за Драговитийския епископ Даниил - 27 гласа и Мелнишкия епископ Герасим - 26 гласа.

Останалите - Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей и Константийски епископ Яков получиха по два гласа.

Докато се провеждаше гласуването пред митрополията видинчани изразиха подкрепата си за Поликарп, който беше викариен епископ на видинския владика Дометиан.

На 3 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит.