Импровизирани ледени балове се правели в замръзналите ровове във Видин през миналия век

Какво разказват архивите за ледохода по Дунав, как се справят видинчани през годините със студените зими?

Животът на Видин от създаването му е свързан с река Дунав и поведението на голямата река бележи съществуването на видинчани с радости и неволи и внимателно се следи от градските власти. Краят на 19 век е ознаменуван с тежка и продължителна зима.

От един протокол на Градския общински съвет научаваме че през декември 1899 година ледоходът по реката е спрял редовните рейсове на параходчето между Видин и Калафат. Кметът на Видин Младен Иванов докладва, че е проведен търг за възлагане на превоза през реката на лодкари. Търгът е спечелен от Сабитай Вентура, който придобива правото да прекарва пътници с лодка додето трае зимата.

За нашите съременници, които приемат студовете през последната седмица, които необичайни ще бъде интересно да научат за тежките и продължителни зими в началото на 20 век. За тези зими много увлекателно разказва нашият съгражданин Христо Лишков, чието архивно наследство се пази в Държавен архив-Видин. Събрал спомените на старите видинчани като устна история, добавил сведения от местната преси и вплел своите детски спомени, той пише: „В старите вестници от края на миналото столетие четем следните заглавия – „Сибирски студ скова двата бряга на Дунав”, „Шосетата са затрупани от сняг”, „Единствената връзка със София и вътрешността на страната остана телеграфът”. Картината не се променя в началото и средата на нашето столетие. Ето няколко вестникарски заглавия: „Замръзналият Дунав”, „Видин пленник на снеговете”, „По заледените видинска блата и заснежените нанадолнища” и т.н.

Разказват, че видинчани, когато е замръзвал Дунав се пързалят по реката с кънки…

Христо Лишков описва интересни детайли от любимото зимно развлечение на видинчани – пързалянето с кънки по заледеното речно крайбрежие. Пързалянето е ставало от пристана, по замръзналия ров край гимназията, пазара, казармите на Трети пехотен Бдински полк, крепостта „Баба Вида” и отново по дунавския лед до пристана пред театър „Вида”. Този спортен маршрут е бил известен като обиколката на Калето и по него от сутрин до вечер се пързалят стотици деца и младежи. По-запалените с истински „купешки” кънки, а останалите с различни приспособления – плод на творческата фантазия и занаятчийските умения на спортистите. Някои от кънките са изработени от царевични стъбла, а други от винкел от стари готварски печки. На леда се устройват и импровизирани балове под звуците на Военната или Ученическата духова музика.

Ледоход причинява едно от най-големите наводнения във Видин през 1942 година. Какви са документите запазени в Държавен архив – Видин?

Замръзналият Дунав е източник не само на приятни изживявания. В началото на март 1942 година огромните ледени блокове, носещи се по течението започват да се наслагват на зовоя на реката при остров „Богдан” и за един час през нощта на 4 март градът е залят от 1,5 м вода. Бъдещият писател, а тогава сътрудник на столичен вестник Павел Вежинов е командирован във Видин, за да отрази бедствието. Ето какво пише той за събитията, случили се преди 75 години. „Зловещ грохот проехтя над града и в мрачната нощ хората побягнаха ужасени пред водите, които ги следяха по петите. Големите ледени блокове се блъскат в стените на къщите, водите с шум заливат дворове и жилища. Някои нямат и време да избягат и не им остава нищо друго освен да се покачат по покривите на къщите си и да чакат помощ. Скоро почти целят град е под водата”. Към написаното от Павел Вежинов искам да добавя, че при нас, във Видинския архив се пазят многобройни фото документи на видинския фотограф Яшар Яшаров, от които може да се сглоби един подробен фоторазказ за наводнението от март 1942 година. През зимата на 1970 година зимата отново е придружена от ледоход и в Държавен архив – Видин могат да се видят снимки от този ледоход.

Мария Новакова от Държавен архив – Видин за интересни събития, станали в началото на 20 век и свързани със замръзването на река Дунав в интервю за Радио "Фокус"