Инициативата на Вили Лилков Дизеловата електроцентрала да стане културен паметник успя

На 1 март 2016 г. организирахме подписка за обявяване на сградата на бившата дизелова електроцентрала във Видин за културно наследство. Целта ни беше да я защитим от разруха и грабежи и евентуална продажба! Стотици хора подкрепиха идеята. Внесохме документи в НИНКН и наскоро Министерството на културата определи сградата като "единична архитектурно-строителна културна ценност от местно значение". Така сградата получи особен статут и закрила от закона! Предстои тя да се извади от активите на "Енергийния системен оператор" към Министерство на енергетиката и да бъде дарена на града. Прекрасната сграда, разположена на брега на Дунава, може да се превърне в културен и обществен център, емблематичен за старопрестолния ни град! 

Благодаря на всички, които подкрепиха подписката, както и на Момчил Станков, арх. Ангел Недялков, Светлана Кръстева, Сашка Бизеранова, Цеци Лилков, които ми помогнаха да събера необходимата документация.

Това е първата дизелова електроцентрала за градско осветление, построена през 1926 г. в резултат на първия местен референдум в България! 

Вили Лилков