Инициативен комитет: Общината да помогне за по-високи заплати във видинската болница

Членовете на Инициативния комитет в подкрепа на медицинските специалисти и на видинската болница призоваха гражданите от Видинска област, политическите сили и общинските ръководства да се обединят в запазване целостта на видинската болница. Михаил Миков и общинските съветници от БСП Димитър Велков и Людмил Димитров отправиха своя апел към хората от всичките 11 общини на Видинска област да застанат зад исканията на медицинските работници от МБАЛ "Света Петка" във Видин за по-добри условия на труд и по-достойно заплащане. 

„Поводът за настоящата пресконференция е многото коментари и изключително големия обществен интерес във връзка с протестите и кризисното състояние, в което се намира многопрофилната болница „Света Петка“ във Видин. Много неистини бяха изречени тези дни. Ако бъдем по-директни – направо лъжи. Или удобно се спестяват факти, за да се манипулира общественото мнение. На първо място, ние като организатори, граждани, които заявихме протеста, участвахме в него, смятаме, че има определено позитивно развитие, и то е в изявлението на министър Ананиев, че няма да бъдат закривани отделения. Т.е. идеята за смесване на отделения в трите области отпадна“, заяви в началото на пресконференцията Михаил Миков.

Но това не решава проблемите и трябва спешно да бъде преодоляно кризисното състояние на болницата и да се намали рискът за напускане на медицинския персонал, каза още той и призова всички да се обединят, за да се запази и спаси най-ценното в здравното заведение - медицинският персонал, а затова е необходимо да се прояви солидарност и твърдост в защитата на техните интереси и на видинската болница, да се защити и гарантира правото на адекватно здравеопазване на хората от Видинска област. Защото, ако подалите колективна оставка над 100 медицински специалисти напуснат болницата, това ще блокира работата ѝ.

По искане на общинските съветници от БСП, подкрепено от общинските съветници от сдружение "Единни за промяна" и други трима общински съветници от различни политически сили, на 9 юли се свиква извънредно заседание на Общинския съвет във Видин по проблемите на МБАЛ "Св.Петка", съобщи Димитър Велков.

Той уточни, че на извънредната сесия на ОбС те ще предложат спешно целево до края на годината от бюджета на общината да се осигурят 150 000 лв за увеличение на заплащането на медицинския персонал. Другото предложение е в бюджета за 2020 г. на Община Видин да бъдат целево осигурени 250 000 лв за увеличение на трудовите възнаграждения на медиците. Само така, каза Велков, медицинските кадри ще могат да се задържат на работа и да се укрепи кадрово видинската болница.

"Аз, като кмет, и ръководството на Община Видин твърдо стоим зад функционирането и развитието на видинската болница. За да се реализира обаче тази обществено значима кауза, е необходимо обединение на всички - на държавната власт, на ръководството и служителите на многопрофилната болница за активно лечение, на местната власт и на гражданите", заяви по-рано днес на пресконференция кметът Огнян Ценков 

Община Видин има 9,85 % участие в МБАЛ "Св. Петка", която е търговско дружество. Проблем в лечебното заведение се оказва липсата на достатъчно квалифицирани кадри и Ценков коментира възможността в бъдеще Общинският съвет да приеме Наредба за подпомагане обучението на студенти по медицина, които да се върнат във видинската болница и да работят.