Институт "Иван Хаджийски": Страх сред политиците от Мая Манолова и Слави Трифонов

Българското общество в режим „пост-председателство“ - анализ на Институт "Иван Хаджийски" в първите дни на юли

Тезата за успешно председателство надделя. Минусът за Борисов е, че в твърде голяма степен се идентифицира с външната политика и ще му е много трудно да „слезе“ на равнището на вътрешните проблеми, без да търпи загуби от неубедителни ходове.

Българското обществено мнение постепенно „излиза“ от акцентите на европредседателството. В центъра на дневния ред застават социални проблеми.

На пръв поглед „стабилността“ на управлението е неоспорвана. Предсрочни избори през тази година не изглеждат много вероятни, а и не се вижда кой би могъл да ги предизвика. Напротив, енергията на политическите субекти все повече се насочва към европейския и местния вот догодина.

Но протестите на майки на хора с увреждания, драмите около болниците, новото усещане за нефункциониращи институции покрай бягствата от арести и затвори и безпомощността пред летните дъждове са индикатори за трупащо се социално напрежение, което може да има своите есенни проявления.

Показателна за „подводното течение“ бе крайно острата реакция на Борисов срещу публикацията в маргинални медии за закупен от него остров. На властовия връх сякаш се опасяват, че предстоят сериозни атаки и реагират превантивно дори на най-малкия сигнал – защото не знаят откъде може да тръгне атаката.

Изглежда, че в политически план ГЕРБ все повече идентифицира две нови заплахи – Слави Трифонов и Мая Манолова.

Досега властта допускаше и двамата, защото могат да оспорят ролята на левицата като потенциална алтернатива. Но сега като че ли евентуалните им действия вече се схващат като опасност и критичността към тях в медиите осезаемо се засилва.

БСП пък се ориентира все повече към „национални“ и „консервативни“ позиции. ДПС следва традиционната си тактика – подкрепа за властта в почти всичко, с изключение на персонални назначения и вотове на недоверие. Основното внимание на ДПС обаче е насочено към процесите в съседна Турция. Партията се ангажира недвусмислено с опозиционния кандидат Индже, загубил изборите срещу Ердоган. Отношенията с новото управление на Ердоган постепенно ще станат първостепенни. Може да се предположи, че активната роля на ДПС в турския изборен процес не се дължи на надценяване на шансовете на Индже, а на повдигане на собствената цена, на показване на сила и влияние като изходна точка за едни бъдещи разговори.

През това време по почти всички теми (с изключение на подкрепата за правителството) трите патриотични партии се разминават. Отдавна е очевидно, че всяка от тях се оглежда за каузи и партньори за бъдещо политическо участие отделно от другите.

Целия анализ можете да прочетете тук