Избор на владика по видински

Страстите около избора на нов видински владика не стихват. Оказва се, че не за пръв  път предпочитанията на хората се разминават с решенията. Припомня ни го проф. Вили Лилков, който публикува в страницата си във Фейсбук част от книгата си "Бивши хора", като написа следното:  

"Днес се проведе избор за Видински митрополит. Вместо коментар на скандалния резултат от избора, публикувам откъс от книгата "Бивши хора" (стр.221), в която е описан начинът, по който преди 47 години е осуетен изборът на епископ Антоний и го принуждават да напусне града! Със същите методи днес, половин век по-късно, е отстранен епископ Поликарп, интелигентен, активен и обичан от хората на Видинската епархия духовник! Аналогиите се налагат от само себе си!"

"През 1971 г., след смъртта на владиката Неофит, се подготвят изборите за Видински митрополит. Най-активен и с най-големи шансове е епископ Антоний Костов. ДС работи по неговото дискредитиране и директно се намесва, за да осуети избора му. За него ДС дава следната характеристика:

„Фанатик, който има за цел да стане владика и работи активно за това, за което му спомага неговата добра обща култура, опита и пребиваването му в СССР... разказва за подвизите на свещеници в СССР по опазване на вярата, внушава, че църквата в България е необходима на комунистите, като параван пред външния свят... подпомага семействата на свещеници, както и на тези които са пострадали от народната власт, заплашва тези свещеници с уволнение, които не отварят църквите в празнични дни, привлича свещеници от други епархии и ръкополага нови такива... Привлича младежи за постъпване в духовните училища. Голямо внимание отделя за предотвратяване на разпопването на свещениците в окръга, което счита за един от сериозните въпроси, който пречи за активизиране на религията. Работи сред децата, като ги почерпва с бонбони, картички, марки и др., поради което децата от квартала и от пионерския дом край митрополията, го търсят. Организира масово посетени служби в селата и града. Всичко това спомогна да бъде активизирана религиозната дейност в окръга, като свещениците започнаха редовно да отварят църквите пред страха, че ще бъдат уволнени, започнаха да продават повече свещи от предишни периоди.“

Срещу епископ Антоний работят агентите „Данаилов“, „Григор“ и „Петров“, всички с осигурени явочни квартири. Планира се мероприятие М-15 на ДС при среща на обекта с вражески елементи в църквата. Срещу него е заведено дело за оперативна разработка „Чвор“. Три години преди да се състои изборът на нов владика, ДС започва работа срещу епископ Антоний, защото преценява, че той е с най-големи шансове да наследи на поста митрополит Неофит: „...по отношение на епископ Антоний се подготвя много сериозно и отговорно мероприятие, подробностите, за което са ви известни... много сериозно същия подготвя и провежда служби и обреди в различни църкви на окръга, като предварително се извършва пропагандна дейност от свещениците. Особено старателно подготвя службите за Коледа и Великден. Предварителният шум възбужда любопитството на някои млади хора“.

На всеки от избирателите от духовните околии на Видинска епархия е проучена нагласата за гласуване. ДС проучва кой и по какъв начин може да повлияе на всеки от избирателите и как да се контролира поведението им за да се избере за Видински владика доверено лице на БКП и ДС. Кръсто Петков, Борис Стефанов, Любен Русев и Цоко Пеков, всичките служители от ДС – Видин пряко отговарят за вота на шестима избиратели от Видинската духовна околия. За гласуването на други шестима избиратели от Белоградчишката духовна околия отговарят оперативните служители Кръсто Петков, Иван Василев и Д. Николичев, както и роднини и приятели на избирателите. „Обработени“ са и членове на семействата им. В Кулската духовна околия по подготовката на събранието активно работи Кръсто Петков, който разчита на мрежа от секретни сътрудници на ДС. Кореспонденцията на всички свещеници и членове на църковните настоятелства в окръга е под контрола на ДС. Планът на ДС е успешен - избран е "правилният владика", а епископ Антоний е преместен в друга епархия. Накрая ДС самодоволно заявява: „Тук нашата служба показа, какво може и успя с наши мероприятия да дискредитира обекта, с което бе нанесен удар на противника, преди всичко сред духовенството. Сега в новата обстановка предстои да се обмислят и предложат мероприятия за регулиране на дейността на църквата в наша полза и постепенно да изтласкаме реакционерите от духовенството. Нанесен е удар върху реакционното духовенство, който има значение чак за центъра“.