Изключително! Във Варна откриха трети некропол на 6500 г. (видео)

Трети некропол от каменно-медната епоха е открит във Варна от екип, ръководен от д-р Владимир Славчев. Той се намира в защитената местност във варненския кв. „Погребите“. В парцел между улиците „Константин Доганов“  и “Веслец” археолозите са открили 16 гроба. Единият от тях е от късноелинистичната епоха, а останалите 15 се отнасят към късния халколит. Те са съвсем малко по-късни от известния Варненски халколитен некропол, но са свързани с него.


“Гробовете са изключително интересни. Положените скелети са изпънати, а също така и в поза „хокер“, според типичния за това време обичай да се погребват мъртвите на дясната си страна. Но тук има и нови елементи”, обясни д-р Славчев, цитиран от "Нова Варна". Основното отличие е в преобладаващите женски погребения, като всички погребани имат огърлици от спондилусови мъниста и много керамика. Част от некропола са и кенотафи (символични гробове), като в два от тях са открити златна халка и златно мънисто. В три от гробовете погребаните са с медни халки.

Първият некропол с 294 гроба е открит през 70-те години и в него е емблематичният царски гроб с 990 златни предмета с тегло над 1,5 кг. Вторият некропол е от ранната каменно-медна епоха и съдържа само няколко гроба.

Снимка: Фондация "Българин"