Как слънчогледовите семки върху сурвачката пазят от зли сили

Срещу нечистите сили на сурвачката се слагат нанизи от слънчогледови семки, каза за Радио „Фокус“ – Видин Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния исторически музей във Видин. Тя посочи, че през деня на Василовден, който е първия в новата година, къщите се обикалят от сурвакари.

„На сурвачката се слага всичко, което произвежда семейството – вълна от овцете, които отглежда, нанизи от семки от тиква, нанизи с пуканки,  връзва се червен вълнен конец срещу уроки . Нечистите сили започват да броят семките, но се объркват и започват отначало. Така броят докато пропеят първи петли и те – нечистите сили изчезват“, каза етнографът.  

Деца от видинските училища са изработили сурвачки, спазвайки обредните изисквания за Северозапада, като тези сурвачки са дарили на музея.

„Мъжкият символ – червената чушка, също присъства на сурвачката. Най-отгоре на сурвачката трябва да има ябълка“, допълни Бизеранова. Тя обясни, че в Северозапада дряновите пръчки, от които се правят сурвачките се обвиват с вълна, а в Южна България, където се отглежда памук – сурвачките са обвите с него. Тя допълни, че в нощта срещу Василовден се извършва обредно гадаене за женитба. „Слагат се кастрони (пръстени паници)с вино, а под всеки кастрон има знак, поставен от момите. Младите мъже избират кастрон с вино и заедно с това избират и момата поставила знака под кастрона“, каза Бизеранова.