Калоян Методиев: Нито едно правителство не може да има претенции за висока оценка, докато сме нарицателно за изостаналост, бедност и корупция

Политологът д-р Калоян Методиев в обзорно интервю за изминалата 2017-та година пред Радио „Фокус“

Д-р Методиев, каква политическа година изпращаме според Вас?

Нормална, без особени промени по отношение на политическата ситуация или резултатите в рамките на държавата и Европейският съюз (ЕС).

Каква е оценката, която Вие бихте поставили на правителството и защо?

Не бих се наел с оценка. Докато сме на последно място по развитие в Европейския съюз (ЕС), който ни е референтната група, и сме нарицателно за изостаналост, бедност и корупция, нито едно правителство не може да има претенции за висока оценка. Това трябва да е универсална формула.

Кои са отложените проблеми на 2017 година и мислите ли, че през 2018 година ще бъде намерено решение за тях?

Всякакви са проблемите – доходите, образованието, демографията, младежта, армията, сигурността на хората, качеството на въздуха и т.н. Няма сфера с решени проблеми, освен скоростта на интернета. Не виждам как ще се намери решение за всички тях, особено за демографията, която е дългосрочна политика и е свързана с всичко останало. Други ще избухнат веднага след празниците като теми –  визирам модернизацията на авиацията и флота, които се провалиха. Здравеопазването ще се завръща в публичен оборот. Партньорите ни от Европейския съюз (ЕС) и НАТО няма да оставят управляващите на мира заради борбата с корупцията и т.н.

Тази година беше, можем да кажем, доста динамична, наблюдавахме активно правителство, активна опозиция. Това повиши ли донякъде доверието на обществото към политическия ни елит и доведе ли до различни очаквания към тях?

Не. За да сме на последно място по развитие си има причина. В нашия случай елитът е неефикасен. Казвам го от политическа гледна точка, защото това ми е сферата. Антрополозите, културолозите, социолозите, всеки от техните си позиции, трябва да дадат тяхната оценка, откъде идва проблемът ни като общество. Факт е, че няма социологическа агенция, която да не дава на парламента около 10 %. А там трябва да е елитният обществен корпус, каймака, „локомотива“, примерът за подражание, моделът, модерното и т.н. Явно народът не мисли така. Тоест имаме елит сам за себе си.

В края на годината, като че ли видяхме напрежение в управляващата коалиция, а поводът беше казуса с втория лифт в Банско. На 28 декември обаче Министерски съвет „реши проблема“ и отношенията се затоплиха. Направен ли бе според Вас компромис и мислите, че и за в бъдеще ще наблюдаваме подобни ситуации, при които нещата ще се решават след „скандали“ ако може така да определим случилото се?

Очевидно ставаше въпрос и за подобни отношения между партньорите, но въпросът е на каква цена ще е всичко това и най-вече направената отстъпка. Според мен погледнато цялостно компромис няма, а след като и Орлов мост бе затворен от еколозите същата вечер след взимането на решението, то може да кажем, че казусът е доста заплетен. Мисля, че тепърва предстои сагата да се развива и със сигурност тя ще има отражение и върху коалиционните отношение, и върху правителството като цяло.

По отношение вътрешната ни политика кое събитие бихте поставили като номер 1 за страната?

Безспорно, това са парламентарните избори. От тях зависи правителството и управлението на публичните ресурси, ерго развитието на държавата и обществото. Така че това е № 1. Около него се подрежда ветрилото опозиция, президентска институция, медии, които претърпяха промени през изминалата година.

А по отношение на външната ни политика?

Външната политика се сложи на тезгяха на европредседателството и през него се пречупиха мнозинството срещи, контакти, обещания, ангажименти на управляващите. Обаче, както и да го погледнете, то е административно мероприятие с хоризонт. Освен това, искам дебело да подчертая, че това не е твое собствено достижение или успех, а вменена ти ротационна процедура. У нас се говори за външните успехи, но критичните статии и кампании срещу България заляха големите европейски медии – „най-бедната и корумпирана държава“ присъства във всички материали – Германия, Великобритания, Дания, Холандия…. Тамошните правителства се съобразяват с такива неща и ги използват. Проблемът на мнозинството няма да дойде от това, че има националисти в управлението, а от това, че в него има евразийци. Националисти управляват в Шотландия, Австрия, Каталуния, Норвегия и това не е особен проблем за тези държави.

Лично Вас изненада ли Ви нещо в политически план или годината премина съвсем очаквано?

Особени изненади нямаше. Не е преломна, драматична година, тоест не е и изненадваща. Реката си тече бавно и ни носи напред. Икономическата макрорамка е стабилна.  Успехите няма да ги изброявам.

В средата на януари предстои вот на недоверие, иницииран от БСП и подкрепен от ДПС. Какви са Вашите прогнози за него?

Мисля, че най-студеният месец на годината може да се окаже и доста горещ. Годината ще започне с протести – засега екологични и полицейски. Президентът най-вероятно ще наложи вето върху антикорупционния закон. Тогава започва и прочутото председателство. В зависимост от мотивите за самия вот и начина на протичане на дебатите ще стане ясно какво се цели с него. За ДПС вече е ясно, че хем са в опозиция, хем не са. По-интересно е какво ще правят БСП.

Мислите ли, че страната ни е готова за нови избори и биха ли били добри за нас с оглед на това, че през следващите 6 месеца ни предстои председателство на Европейският съвет?

От 1990 година в България се правят демократични избори. Тоест не е нещо необичайно да има такива. Добра или лоша, има институционална архитектура, която гарантира устойчивостта на държавата при смяната на всяка власт. Събитията ще се подредят и ще определят какво ще се случва. Мисля, че не бива да се прави държавата, политиката и българите заложници на това председателство.

А какво очаквате от самото европредседателство, чийто основен акцент ще бъде темата „Западни Балкани“?

Вижте, бившият президент Плевнелиев ходеше и разправяше, че в Европейския съюз (ЕС) всички сме били равни и малка България стояла рамо до рамо със страни като Германия и Франция. Дори няма да давам оценка на подобно твърдение. Акцент на говорене не означава действие, решение или резултат. Прекалено се преекспонира това председателство и неговото значение. Управляващите го превърнаха в капан за самите себе си, въпреки предупрежденията. Който ги убеди, че ще изкарат дивидент от него ги подведе жестоко. Не зависи от нас разширяването и няма как да зависи в положението, в което сме.

Към кои наши политици бихте отправили добри пожелания за Новата година?

Към всички, които са в политиката заради политиката, колкото и да са изчезващи като вид, които защитават някакви идеи и искат развитието на държавата и нейното бъдеще. Другите не заслужават.