Кметът на Видин кани гражданите на тържество за 100-годишнината на марша "Бдинци"

По повод юбилея кметът на общината Огнян Ценков отправя покана към гражданите на Видин: „Заповядайте на 25 март, в събота, от 12.00 ч., за да отбележим 100-годишнината от написването на марша и да отдадем своята почит към всички воини, загинали в битките, водени от Трети пехотен Бдински полк, като поднесем цветя пред паметника на пл. „Бдинци“.

Трети пехотен Бдински полк е създаден с Указ № 41 на княз Александър I от 12 октомври 1884 г. и е един от първите осем полка в Княжество България. През месец март 1917 г. по време на Първата световна война Трети пехотен Бдински полк е на Македонския фронт, където с три свои дружини отбранява позицията на кота 1248 на Баба планина, а 4-та дружина е на връх Томарос в Галичица планина. От 11 март 1917 г. Съглашенските войски започват масивен артилерийски обстрел по нашите позиции. След осемдневни ожесточени и неравни боеве и дадени много свидни жертви, бдинци успяват да задържат позицията, водени от своя командир - подполковник Минчо Сотиров.

Виждайки сътвореното през тези дни от героите, мобилизираният учител в Трети пехотен Бдински полк Никола Попов пише стихотворението „На Бдинци“ и го посвещава на смелия командир на полка. Това се случва на 25 март 1917 г. в хан Мраморница (на шосето Битоля-Крушево). Капелмайсторът на полка Боню Кирчев, усещайки силата на тези слова, намира вярната мелодия. Така се ражда маршът на славния Трети пехотен Бдински полк.