Когато град Варна стана Сталин

Голяма част от старите варненци знаят, че града в определен период от времето си се е казвал Сталин, на името на съветския ръководител - Йосиф Висарионович Джугашвили. За съжаление младото поколение не е добре запознато с историята на собствения си град и подобен факт често му убягва, изброявайки старите имена на Морската ни столица. Вина в това отношение имат както родителите, така и учителите по история, но това е една друга тема на разговор, пише историкът и издател на "Журнал за исторически и археологически изследвания" Симеон Кулиш.

Историческото събитие по преименуването на града се състои по повод 70-тата годишнина от рождението на Сталин. На събралото се множество ( ок.40 000 души ) на 20 декември 1949 г. в гр.Варна на пл."Независимост"  е прочетено постановлението на Министерския съвет, с което градът вече се казвал Сталин. Само ден след като древният морски град получава името му, Сталин е обявен и за почетен гражданин. Но това не е всичко. Преглеждайки внимателно фондовете и архивните единици, свързани с дейността на околийските и окръжния комитет на Отечествения фронт ( ОФ ), разбираме, че има много любопитни мероприятия, които съпътстват всенародните чествания и празненства по рождението на Генералисимуса във Варна.

Изключително активни са самите варненци. Под идеята и ръководството на ОФ се събират 65 900 подписа за поздравителен адрес до Сталин ( общо подписите, които са събрани за целия окръг са 341 900 ), подготвен е подарък до ръководителя на СССР - кожена папка и албум със снимки от живота на отечественофронтовците на града и социалистическото строителство, в следващите няколко дни във всички квартали на гр.Сталин са проведени тържествени събрания с доклади и литературна част, посетени от 7 360 души. Проведен е и младежки крос под лозунга "Привет на другаря Сталин", в който са се включили 7 200 младежи.

В целият окръг текат тържества. Проведени са общо 387 тържествени събрания с над 57 000 посетители, на които се е говорило за дейността и живота на Сталин. Освен митингът във Варна, такива са се провели и в Толбухин и Тервел с над 25 000 души. Отечественият фронт организира 98 колективни четения на статии от и за Сталин, като заедно с това са проведени и 241 кръжока за изучаването на биографията му.

За някой това може и да се стори напълно излишна информация, дори да се сметне, че е пропагандистка, но определено смятам, че е по-добре да знаеш и да си информиран, отколкото обратното. Историята е такава, каквато е, и никой не трябва да я изменя или да злоупотребява с нея, с цел лична и/или партийна облага. Накрая, но не и на последно място, за да разбереш и осмислиш един или друг исторически период, трябва много добре да познаваш времето и хората, иначе рискуваш да изпаднеш в ситуация на т.нар. "нищо говорене" или както казва моят преподавател проф.Ахмед Садулов "Това е кафеджийски разговор".