А когато не сте на страната на нейната истина, следват трите „Ц”

Когато на 6 октомври 2017 г. председателката на БСП пусна във Фейсбук статус с патетично-декларативна загриженост за българските журналисти, вероятно мнозина са ѝ повярвали. Не сред журналистите. А мнозина сред масовата публика, която трябваше да цъка с език пред решителната и непримирима боркиня с ГЕРБ и смела защитничка на свободното слово. Нормално е да повярват. Хубава кауза. Любими телевизионни лица. Лозунги, сдъвкани точно като за масова публика, която не обича да се затормозява с интелектуални занимания, аналитични мисли и дълги изречения.

Ето какво написа тогава госпожа Нинова:

Категорично осъждаме поредния случай на цензура и заплахи към български журналисти от Политическа партия ГЕРБ. Преди дни такава беше отправена към Сашо Диков. Вчера - към Елена Йончева. Днес - към Виктор Николаев. Никакво оправдание, че става дума за лично мнение на един депутат, не може да изтрие факта, че Антон Тодоров изразява тези позиции не само в телевизиите, но и от парламентарната трибуна под благосклонния поглед на ръководството на партия ГЕРБ, на председателя на парламента и поощряван с мълчанието на министър-председателя Борисов. Това не е прецедент, а начин на мислене на управляващите: или ще мълчите, или ще минем през вас, ще ви уволним, ще ви смачкаме.

Уважаеми журналисти, не мълчете. Показвайте обективната картина в страната. Ние сме на ваша страна и на страната на истината.

Красиви думи, които към днешна дата звучат перверзно.

Защото към днешна дата госпожа Корнелия Нинова и господин Кирил Добрев са завели баснословни искове срещу главния редактор на най-влиятелния ляв сайт в България „Поглед.инфо”. Разправа-назидание за всички със свободно мнение: или ще мълчите, или ще минем през вас.

Защото към днешна дата вестник ”Дума” е подложен на натиск от партийното ръководство и както пише Велислава Дърева докато „Дума” воюва с корупцията, водещи фигури в БСП воюват с „Дума”.

Защото към днешна дата е ясно, че ако някой журналист покаже истината, но тя не е истината на госпожата, ще го смачкат – със съдебни дела и парични искове за стотици хиляди левове. Ако някой журналист не мълчи, той ще бъде отстранен.

Защото, ако се вярва на безспорния капацитет по ръгби, в ръководството на БСП са доволни, когато ги хвалят жълти сайтове, но не понасят критика от аналитични леви медии.

Защото, уважаеми журналисти, ако не сте на страната на правилната истина, ще видите трите „Ц” в едно – Цензура, Цинизъм и Цирк.

За читателите, които не са проследили скандала с в."Дума", публикуваме писмото на Велислава Дърева – политически наблюдател на „Дума”, член на НС на БСП:

На вниманието на: Председателя на БСП; ИБ, НС и ОПКК на БСП;
Комисията по идейното и програмното развитие, анализи, прогнози, пропаганда и агитация; Комисията по политическото образование; Съвета по духовна сфера, култура и медии

 

Разследване

На 12 юни т.г. „Дума” публикува разследването „Закон - за кон и за кокошка”. (http://www.duma.bg/node/168729) . Автор: Велиана Христова, която е институция в областта на образованието и науката.Темата: двама директори в БАН преливат кадри и пари от държавните институти на БАН в своите частни фирми и НПО. Те нарушават Устава на БАН и три закона - за БАН, за администрацията и за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това – под покровителството на председателя на БАН, министъра на образованието и науката и, естествено – ГЕРБ. До момента от БАН и МОН отговор няма.

 

Конкретно

Един от „героите” на разследването е Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ –БАН) и председател на УС на своя частен Институт за политика (ИП). Член на УС и изпълнителен директор на частния ИП е Калина Крумова - съветничка на министъра на МВР и докторант в ИИНЧ-БАН. Двете са изпълнителки на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор между Министерството на транспорта и ИИНЧ-БАН. Частният ИП ползва ресурси на бюджетния ИИНЧ-БАН, вкл. – достъпа до евросредства.

Текстът няма нищо общо с БСП. Никъде не става и дума за БСП. Никой не предполага някакви отношения между БСП и частния ИП, който пък има и друга амбиция – да обучава млади лидери.

Снимка

При оформлението на материала е публикувана снимка от дипломирането на 9 юни т.г. на поредния випуск на частния ИП. На преден план сред група младежи са: Антоанета Христова, председателят на БАН Ревалски, министрите Лиляна Павлова и Красимир Вълчев. На заден план - Кирил Добрев. Снимката е от сайта на ИП. Никой не допуска, че сред младежите има социалисти – нали Антоанета Христова работи откровено и усърдно за ГЕРБ и против БСП!

Последва пословична реакция - „Гузен негонен бяга”. На заседанието на ИБ на БСП Кирил Добрев и Корнелия Нинова обвиняват вестник „Дума”, че уронвал престижа на БСП, че работел срещу БСП, че снимката била уличаваща и манипулативна, че защо тази снимка, а не друга (?!) и че главният редактор трябвало да понесе политическа отговорност за това! За кое? За това, че „Дума” изобличи една корупционна схема?!

По сайтове и фейсбуци плъзват спекулации за мнимо уволнение (оставка) на главния редактор. Следват изявления на Кирил Добрев: че „материал за корупция е илюстриран със снимка на 15 млади социалисти”, че „трябва да се поеме отговорност, че е сложена снимка на 15 млади социалисти до корупция”и т.н. Плюс отрадното съобщение, че „групата на БСП не само, че няма против материала за БАН, а дори е запозната с него и задвижила питане към министъра на образованието по темата”. Така не „Дума”, а Кирил Добрев огласи връзката между БСП и частния ИП.

Мълчание

На 18 юни „Дума” публикува интелигентна и сдържана редакционна позиция - „Какво се случи?Позиция относно употребата на ДУМА в измислен скандал” (http://www.duma.bg/node/169176) . В отговор - плътно мълчание откъм коридорите на „Позитано”. Желанието е скандалът да бъде потушен тихомълком, да бъде забравен, да заглъхне, да се оттече като летен порой в канализацията или в метрото. Все едно нищо не е било, все едно вестникът не е обвинен в антипартийна дейност, все едно БСП няма и не е имала нищо общо с частния ИП. Все едно…

И всичко да потъне в едно бездънно, безпаметно, безчувствено блато, което поглъща стремления, идеали, позиции, принципи, воля, почтеност, порядъчност, морал, характер, кураж, постоянство… За да се родят примирение, безразличие и безучастност. За да не „можеш свестен човек събуди”.

Ще попитате – какво лошо има младежи от ГЕРБ и БСП да се обучават заедно, да излязат от комфортната, стерилна среда на своите партии, да дебатират с реални опоненти, при това връстници, да спорят с Цветанов, Нинова и Добрев директно, а не с телевизора в къщи? Нищо лошо. Нищо манипулативно и уличаващо. Даже похвално. Стига да е законно.„Дребно” изискване. Дребно, досадно и пренебрежимо. Аха.

В частния ИП има и нещо хубаво. Например, девизът: „Образованият човек, който демонстрира решителност, е държавник. Необразованият, който демонстрира решителност, е катастрофа”. Поучително.

 

Въпроси

В настъпилото мълчание останаха да кънтят серия въпроси:

1. Знае ли председателят на БАН, че частният ИП нарушава три закона и Устава на БАН? Че ИП е корупционна структура? Че в сайта на ИП (рубрика „За нас”) пише: „В това начинание (ИП – б.а.) си партнираме с Института за изследване на населението и човека и с Българската академия на науките”? Че навсякъде ИП се представя като партньор на БАН, саморекламира се с името на БАН, злоупотребява с авторитета на БАН и влачи пари чрез ИИНЧ-БАН, което влачене в същата рубрика е наречено „собствено финансиране”? Ако знае, е съучастник в корупционна схема. Ако не знае, не познава законите или поне – Устава на БАН. Тогава що ще в стола на Марин Дринов? И на какво основание щедро обещава, че „БАН ще дава кредити на завършилите ИП, които искат да продължат образованието си като докторанти” (виж сайта u4avplovdiv от 07.05.2017 )?

2. Знае ли министърът на образованието и науката,че частният ИП нарушава три закона и Устава на БАН? Че ИП е корупционна структура? Че ИП влачи бюджетни и европари чрез ИИНЧ-БАН? Ако знае, е съучастник в корупционна схема. Ако не знае, не познава законите. Тогава що ще в стола на Иван Вазов?

3. Какъв им е проблемът на БАН, МОН и ГЕРБ? Че покровителстват една корупционна схема? Или че „Дума” разплете тоя чорап и извади истината наяве? Очевидно второто.

4. БСП има ли своя школа за подготовка на млади политици? Има.

5. Защо и колко млади социалисти са изпратени на обучение в частния ИП, който нарушава три закона и Устава на БАН? По какви критерии е избран ИП и защо е предпочетен? Какви са неговите цели, какви кадри подготвя и за какво?

6. „Наши спонсори не са фондации. Самите партии плащат обучението на своите кадри”, казва Антоанета Христова на 16.05.2017 за Фрогнюз. Колко струва на БСП обучението на младите социалисти в частния ИП?

7. С решението на кой партиен орган младежи от БСП са изпратени на обучение в незаконния частен ИП? Кога е взето решението и от кого? От ИБ на БСП? От НС на БСП? От ПГ на „БСП за България”? Да не би от вестник „Дума”?

8. Има ли договор между ИП и БСП, кога е сключен, от кого, какво съдържа, какви ангажименти е поела БСП, кога е прекратен и с какви мотиви?

9. Знаят ли хората, взели решението, че частният ИП е незаконна корупционна структура? Ако да – защо са изпратили там младежи от БСП? Ако не – защо не са проучили „статута” на частния ИП?

10. Знаят ли тези хора, че частният ИП и лично Антоанета Христова обслужват ГЕРБ, работят за ГЕРБ и против БСП? Ако да – защо са изпратили там млади социалисти? С каква цел? Политическа или друга?

11. Какъв въпрос депутатите от БСП ще зададат на министъра на образованието за частния ИП? Какво очакват да научат от него? Как ще му опонират? С какви аргументи?

12. Разследването на „Дума” истина ли е? Да. „Дума” разобличи ли една корупционна схема, подкрепяна и покровителствана от ГЕРБ? Да.

13. Какъв е проблемът? Че БСП има отношения с незаконния частен ИП? Или че истината излезе наяве по една случайност? Очевидно второто. Една снимка ли е проблемът? Не. Ако снимката беше друга, истината щеше ли да стане неистина? Не. Ерго - виновна е истината. Така излиза. Докато „Дума” воюва с корупцията, водещи фигури в БСП воюват с „Дума”. Така излиза. Войната на „Дума” срещу корупцията се оказа антипартийно занимание. Така излиза.

Отговорност

Политическата отговорност е на: председателя на БАН, министъра на образованието и науката, правителството на ГЕРБ и партия ГЕРБ, които прикриват и толерират корупционния конструкт ИП.

Политическата отговорност е на хората, изпратили млади социалисти в един незаконен частен институт, въвличайки БСП в тежък корупционен скандал със сериозни последици за самата партия.

Политическата отговорност е на хората, поставили БСП в незавидната роля на съучастник в една непочтена и противозаконна дейност, а не на вестник „Дума”, който не е и подозирал за каквито и да било отношения между частния ИП и БСП.

Всеки опит някой да прикачи на „Дума” чужда отговорност и чужда вина, освобождава от отговорност отговорните, оневинява виновните и наказва невинните. Тази недостойна „операция” се нарича прехвърляне на проблема от болната глава на здравата.

„Дума” няма намерение да носи чужди отговорности, да плаща за чужди вини, да бъде изкупителна жертва на неясни политически интереси и откровени инсинуации. Конкретно и по принцип. Въпросът е принципен, не ситуационен.

„Дума” не участва в интриги и спекулации. „Дума” никога не е била нито техен вдъхновител, нито техен инструмент, нито терен за междуособици. „Дума” не приема злоупотребата с вестника в името на лични интереси, чиито и да са те. „Дума” лични войни не води и лични интереси не обслужва. „Дума” не е нито наемник, нито държанка, нито прислуга. Други са медийните наемници, държанки и прислужници, техните имена са известни - с тяхната платена „безкористност”, с техният гъвкав, поврътлив, многопрофилен „морал”, с тяхното полифункционално любвеобилие и дашност, с тяхната лъстивост и леконравно високомерие. И това не е за първи път. С наемници, метреси и момчета за мръсни поръчки журналистика не се прави.

„Дума” е ЛЕВИЯТ ВЕСТНИК, ВЕСТНИКЪТ НА ЛЯВАТА ИДЕЯ, а не агиттабло. „Дума” е съратник, съмишленик и съдейственик на БСП, когато е необходимо – коректив, никога – противник, още по-малко - враг. „Дума” е институция, явление в съвременната българска периодика, обществен фактор и политически субект. „Дума” формира политика, докато други произвеждат празни думи. „Дума” не се крие от истината и не бяга от битките. Журналистите на „Дума” са честни, почтени, просветени, свободни и талантливи. Те притежават най-важното за един журналист – талантът да бъдеш свободен. Тяхната позиция е позицията на свободния човек, на гражданина.

Затова

Най-първото задължение на БСП и ПГ е да разкрият всички факти и обстоятелства за корупционната схема между частния ИП, ИИНЧ-БАН, ръководството на БАН, МОН и ГЕРБ. „Дума” вече го направи.

Да бъдат изяснени отношенията на БСП с частния ИП. И който е забъркал кашата, да си я сърба. Негова си е.

Да бъдат снети непочтените обвинения срещу „Дума” в антипартийна дейност. Недопустимо е някой, бил кой бил, да злоупотребява и да спекулира с името на „Дума”.

Защото

Да натикаш един проблем под миндера, не е решение.

Да замълчиш и потулиш един проблем, не е решение.

Да чакаш скандалът да се оттече в канализацията или в метрото като летен порой, не е решение. Обикновено натрупаните мълчания отвеждат право в тресавището. Но понякога избиват капаците на шахтите, изригват гейзери, а в метрото тече ток.

16-22 юни 2018 г.