Кои са последните ВИП-гости и звездата, снимала филм във Венецианския склад преди да затвори (снимки)

В каменни зали на 6 метра под земята посрещаше гостите си ресторант "Венециански склад" във Видин. Повече от 30 г. той бе емблематичен за града и още от татово време бе не по-малко известен от замъка "Баба Вида", до който се намира.

"Складът", както го наричахме за по-кратко, бе задължителна спирка при посещенията във Видин и на политическия елит след промените. 

През 2004-та, последната година преди да затвори, негови посетители бяха тогавашният премиер Симеон Сакскобурготски, вицепремиерът Пламен Панайотов, министрите Милен Велчев и Соломон Паси, американският посланик Джеймс Пардю, тогавашният столичен кмет Стефан СофиянскиСлави Трифонов и Ку-Ку бенд

Изборът на заведението за ВИП-гостите никога не е бил случаен, защото освен че предлага уникалната атмосфера на построения преди 6 века исторически паметник, то гарантираше пълна конфиденциалност. Любопитни очи нямаше как да надзърнат в каменните зали под земята, защото те нямат прозорци, а единственият достъп до тях бе през тунел, в чието начало имаше охрана.

Отвън "Венециански склад" е невзрачна едноетажна сграда с около 30 кв.м площ, в която има малко фоайе и гардероб. С първата стъпка в тесния тунел, който води надолу под земята, посетителите се пренасяха в епохата на средновековието. Каменните сводове и оскъдното осветление от ъглите на пода и единичните фенери по стените на тунела подготвяха за тайнствената атмосфера на подземията.

На 6 метра под земята тунелът свършва с тежка врата, която води в първата каменна зала. На свой ред чрез два ниски тунела тя е свързана с още една успоредна огледална зала. Температурата в тях винаги е 15 градуса, което гарантира прохлада през лятото и топлина през зимата. 

Каменните зидове са автентични от времето на видинския владетел Иван Срацимир, царувал в края на XIV в., когато помещенията са построени до замъка "Баба Вида" и на 200 метра от брега на Дунав за складиране на стоките на търговците от Венеция. 

След дълги години, в които помещенията били неизползваеми, през 1970 г. започнала реставрация на подземните складове и на 24 май 1973 г. "Венециански склад" отворил врати като ресторант от веригата на "Балкантурист". Оттогава функционира без прекъсване до преди 12 г. 

Последният сниман в "Склада" филм през 2003 г. е "Драгон стормс", в който участва актьорът Джон Рис-Дейвис, познат от ролята на джуджето Гимли във "Властелинът на пръстените". Заведението е използвано и като естествен декор за снимките на филма "Денят на свинята".