Конспиративна теория за бездомните кучета

Кой има интерес проблемът с четириногите да не бъде разрешен веднъж завинаги

Защо от десетилетия не се решава проблемът с бездомните кучета? Не само във Видин, но и във всеки по-голям или по-малък град.

Толкова ли е трудно, след като всички граждани го искат – и онези, които се чувстват жертви на вилнеещите глутници и другите, които са защитници на животните и искат хуманно отношение към най-добрия приятел на човека? На думи го искат и институциите, и местните управници, в чиито ръце е разрешаването му. Имаме Закон за защита на животните, имаме Закона за ветеринарно медицинската дейност. И какво от това? Ами, нищо.

Темата е чувствителна – няма съмнение, и от нея умело се възползват управляващите, без значение кои са, но които, явно, нямат никакъв интерес да се сложи край на този омагьосан кръг. Обяснимо е. Имат поне две основателни причини да го правят:

  1. С бездомните кучета винаги може да се отклони вниманието на широката публика. Удобно и не изисква особено усилие. И докато общественото мнение е фокусирано и се занимава с кучетата, спокойно могат да се вършат всякакви други безобразия.
  2. Колкото повече бездомни кучета, толкова повече пари – за общинския приют, за кастриране, за обезпаразитяване, за кампании...

Затова не мразете бездомните кучета. Те не са виновни, жертва са. На нашето, човешкото, бездушие. 

А жертвите, нападнати, ухапани или просто уплашени – тях ...кучета ги яли.