Константин Проданов с убийствен коментар за плоския данък

Недопустимо е леви партии да се отказват от борбата за премахване на плоския данък. Той е вреден за държавата и е несправедлив. Натоварва най-бедните слоеве от населението и реално не носи никакви ползи на страната. Такова становище защити в ефира на бТВ председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

„Както вече имах възможност да кажа и на други места, аз буквално бях сащисан, че например БСП направи такова отстъпление от тезата си за премахване на плоския данък, понеже това е автентична лява кауза, особено в контекста на ужасяващата бедност в България. Неравенството и бедността са първите и основни теми, които Световния икономически форум изведе като глобална заплаха. В България сякаш за това не се говори, но един от механизмите за борба с бедността и неравенството, е именно преразпределителната данъчна политика“, посочи той. 

Проданов бе категоричен, че неефективността на плоския данък се доказва и от факта, че по към момента той се прилага в България и още няколко държави, които не са особено развити както в икономически, така и в демократичен план.

„Кои други страни са в „добрата компания“ на нашата държава с плосък данък и необлагаем минимум? Това са например, Грузия, Монголия, Източен Тимор. За всички нормални и цивилизовани държави е характерно, че имат прогресивен данък. Не защото някой се стреми да наказва богатите, а защото това е въпрос на социална справедливост, първо. И второ: на елементарна икономическа логика. В България например, няма необлагаем минимум, което значи, че държавата облага и най-бедните с данък от 10 процента. Ако обаче имаше необлагаем минимум, това което остава отгоре в сравнение със сега, веднага ще бъде похарчено. Защото тези хора нямат възможност да спестяват, понеже за тях всеки един лев е въпрос на оцеляване и се отделя за ежедневните разходи по сметки, храна, вода. Така, че пак казвам: ако те разполагат с малко допълнителни средства при наличие на необлагаем минимум, тези пари веднага ще се връщат в икономиката под формата на ДДС, акцизи, по-висока печалба за фирмите и т.н. В този ред на мисли необлагаемият минимум и премахването на плоския данък са изгодни дори от гледна точка на икономиката. В България над 70 процента от БВП е от индивидуално потребление на хората. Т.е., още веднъж казвам: като оставите малко по-голям разполагаем доход на тази част от населението, която има най-голяма склонност да го похарчи, това автоматично се завърта в икономиката, създава растеж и работни места“, посочи председателят на АБВ.

По думите му отказът на БСП от промяна на данъчната политика може да се обясни и с опит за премахване на пречките към бъдеща коалиция между социалистите и ГЕРБ, която ще бъде пагубна за страната.