Кой кой е във видинските листи с шанс за парламента

30 листи със 134 кандидати за депутати са регистрирани в РИК - Видин за изборите на 4 април. Според социологическите проучвания на старта на предизборната кампания, в следващия парламент ще влязат между 5 и 7 партии. Представяме ви техните водачи във Видин и някои от по-интересните имена в листите.

ГЕРБ-СДС

Водачът на листата Росица Кирова е позната във Видин, тъй като е в политиката от почти 20 години. Въпреки че има изненадани, че е на първото място в ГЕРБ, това е естествено развитие на политическата ѝ кариера, тъй като тя е свързана с център-дясното пространство. Била е общински съветник от НДСВ, след това два мандата общински съветник от гражданската квота на партията на Борисов и един мандат от гражданско обединение "Единни за промяна". Сред основателите на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е. Кирова има ярко присъствие, умее да увлича хората и да преследва целите си, какъвто е примерът с протестите за строителството на пътя. От останалите в листата има двама членове на ГЕРБ и един представител на СДС, другите са от гражданската квота. Политически активни и досега е бил вторият в листата - областният координатор на ГЕРБ Александър Матеев, който е бил кандидат за кмет на община Брегово през 2011 г. Следват го Росен Цветков, Силвия Евдокимова, Емил Мушанов, Николай Николов, Ирена Гъркова и Лъчезар Попиванов, който е настоящ заместник-управител.  

БСП за България

Филип Попов има зад гърба си три депутатски мандата и сега е кандидат за четвърти. Юристът е познат на видинчани с работата си като народен представител, както и от участията му в различни телевизионни предавания, в които като представител на партията е изразявал нейните позиции. Бил е заместник-председател на Правната комисия в парламента и един от секретарите на парламентарната група на БСП. Настоящият видински депутат д-р Цветан Топчиев е чак на пето място. Изненадващо е присъствието на осмия в червената листа Йордан Татарски, който е бил началник на политическия кабинет на Росен Плевнелиев, когато той беше министър на МРРБ в правителството на Бойко Борисов. Останалите в листата са Димитър Раденовски, Боян Иванов, Андрей Митев Андреев, Мадлен Стефанова и Тихомир Трифонов.

Има такъв народ

Адвокат Иво Атанасов за пръв път влиза в политиката като водач на листата на партията на Слави Трифонов. Той е добре познат във Видин с юридическата си експертиза като консултант на Електроснабдяване-клон Видин, на ОББ клон Видин, Алианц България-клон Видин, Уникредит Булбанк-клон Видин и множество български и чуждестранни компании. Председател е на Арбитражно контролната комисия към ПП“ Има такъв народ“. Следва го д-р Снежана Йоханова, която е завеждащ отделението по нефрология и хемодиализа във видинската болница. Следващит в листата са Светлана Стойкова, Милен Милчев, Ивайло Гюров, Цецка Хаджигеоргиева, Светослав Цветанов и Владимир Боев.

ДПС

Станислав Анастасов е бил депутат от 2014 г. до 2017 г., но не като видински избраник, въпреки че е водил местната листа през 2014 г. Той бе водач и през 2017 г.  Бил е за кратко министър на околната среда и водите през 2014 г. Зам.-председател е на Централното оперативно бюро на ДПС. С политически опит е четвъртата в листата Иванка Каменова, която беше общински съветник от ДПС в ОбС - Видин в мандата 2015-2019 г. Останалите са Адриан Маринов, Светла Ангелова, Тамара Василева, Чавдар Славчов, Радостина Ранчинска и Наташа Ганцова.

Демократична България - Обединение

Две добре познати лица са в листата на дясното обединение. Водачът Любен Иванов е адвокат и общински съветник в ОбС - Видин, а осмият Павел Паунов има зад гърба си богат опит в местната власт като общински съветник от десницата в ОбС - Видин. Другите кандидати са Лозина Николова, Иван Русков, Даяна Цветкова, Марин Маринов, Натали Накова и Калоян Ангелов.

Изправи се! Мутри вън!

Мая Манолова и "Отровното трио" правят силна заявка като дадоха доверието си на Юлиян Петров за водач на листата. Той е сред основателите на гражданско сдружение "Аз обичам Видин" и добре познат на видинчани с активната си гражданска позиция през последните 10 г. Бил е активен участник в протестите за нов път Видин - София още през 2013, 2014 и 2015 г. Заедно с гражданските сдружения "Видин" и ДНЕС е организирал редица протести със социално-икономически искания, срещу монополите на ЧЕЗ и В и К, срещу лошото управление на Община Видин, за защита на сградата на Конака, когато мюфтийството искаше да я реституира и др. В момента е общински съветник в ОбС - Видин от гражданската квота на БСП. След него е видинчанката д-р Зарина Петрова, която е завършила медицина в София и в момента работи като мениджър във фармацевтична компания. В професионалния ѝ опит влиза работа като преподавател в Катедрата по фармакология и токсикология във ВМИ - София. След нея са Бисер Лозанов, Цеца Велкова, Виолета Видолова, Любомир Борисов и Лиляна Стефанова.

ВМРО - БНД

Популярно и добре познато на видинчани лице повежда листата на воеводите - Димитър Чукарски. Бил е секретар на БЗНС - Народен съюз (по времето на Анастасия Мозер), както и народен представител в 41-то Народно събрание, като депутат от Кюстендил от листата на РЗС. Икономистът Тодор Цеков е настоящ общински съветник от ВМРО в ОбС - Белоградчик. В листата са също Лъчезар Кръстев, Николай Николов и Димчо Георгиев.

В листите на партиите, за които социолозите към момента не се наемат да твърдят, че ще влязат в 45-тия парламент, има разпознаваеми лица, които биха могли да генерират подкрепа сред десните избиратели. Бившият видински кмет Огнян Ценков е водач на листата на Републиканци за България, а бившата директорка на видинската болница д-р Виолета Дочкова води листата на Консервативно обединение на десницата (партията на бившия здравен министър Петър Москов). За вота на националистите, освен ВМРО-БНД, ще мерят сили Воля-НФСБ, където неочаквано досегашният депутат Росен Живков се оказа втори във видинската листа, и Атака с водач Йордан Йорданов, който е бил общински съветник от партията на Волен Сидеров в ОбС - Видин. Претендентите в ляво, редом с БСП за България, са АБВ с водач Албена Даракчиева, БПЛ (Българска прогресивна линия) начело с настоящия депутат Лало Кирилов, партията на русофила Николай Малинов Възраждане на отечеството с водач Ивайло Иванов, както и Движение ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА, водено от д-р Емил Лилов.  На по-добро представяне в сравнение с предишните избори разчитат и от партия Възраждане с водач Валери Сираков. На младежкия вот ще разчита кандидатът на партията на Светльо Витков Глас народен - познатият с грижата си за военните паметници Ивайло Цеков, който е носител на приза "Достоен българин" на в. "24 часа" и БНТ. Бившият началник на РПУ - Видин и на Гранична полиция - Видин, Йордан Янков е в надпреварата като кандидат на Ние, гражданите.