Лекарите, които измиха срама на видинската болница

Д-р Елисеев, д-р Блажев и техният екип – медицинските сестри Георгиева, Тодорова, Петрова, Василева и санитарките Харалампиева и Иванова, днес измиха срама на видинската болница.

Срам, че болницата се превърна в огнище на зараза с COVID-19.

Срам, за който хората с бели престилки не само че нямат вина, но и станаха първите потърпевши от липсата на достатъчно предпазни средства в първите дни на епидемията и от липсата на адекватни мерки от страна на болничното ръководство.

Срам, защото медицинският персонал най-безпардонно беше посочен с пръст от хора, които искат да скрият соствената си (без)отговорност.

Днес една добра новина – изписването на пациент с коронавирус след 18-дневното му лечение в ОАИЛ-2 (така наречената ковид реанимация), която Рени Харалампиев сподели в личния си профил във Фейсбук, трогна стотици видинчани.

Защото хората са петимни за добри новини.

Не просто за добри новини за излекувани пациенти, а за добри новини, че има надежда за болницата!

Тези хора днес дадоха тази надежда на всички нас, които живеем във Видин и областта!

Защото докато има лекари, медицински сестри и санитарки, които работят в нея, въпреки всички съпътстващи обструкции и въпреки огромната заплаха за личното им здраве, надежда има.

Надежда за болницата.

Надежда за всички нас.

Защото до имената на хората от екипа на д-р Елисеев и на д-р Блажев трябва да наредим имената на доброволците в новосформираното "инфекцизно отделение за болни от коронавирус", както и на всички онези 360 души от медицинския персонал, които всеки ден са на работното си място. Въпреки.

Въпреки мизерното заплащане.

Въпреки условията.

Въпреки (без)отговорното отношение – на ръководство, на принципал, на политици

Тези хора днес донесоха удовлетворение на всички онези, които подпомогнаха болницата според скромните си възможности - с 10, 25, 50 лева или с повече, включително и на видинчани, които живеят в чужбина и също се отзоваха на апела за събиране на средства.

Да се молим лекарите, сестрите и санитарките да преминат живи и здрави през това изпитание и да им благодарим за това, което правят за нас!

А онези - (без)отговорните ще отговарят. Рано или късно. Пред нас. Защото в съвестта им не вярвам.

Ваня Ставрева, гражданин на Видин

На снимките: Част от екипа на ОАИЛ-2