Лъскат имиджа на Нинова с фалшифицирана новина

Дали Корнелия Нинова е причакала в коридора европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, или срещата е била случайна, или нещо друго, за което не се сещам, няма особено значение. Важното в случая е, че именно в коридора на Европейския парламент двете са разменили няколко думи. Това става очевидно от трите снимки и краткия текст за тази среща, които председателката на БСП пусна на страницата си във Фейсбук на 6 февруари.

Тази среща е без никакво значение и до днес изобщо не заслужаваше коментар. 

Нямаше и да я коментираме, ако срещата в коридора  няколко дни по-късно не беше безпардонно фалшифицирана, умело вписана между истини и полуистини и дори изведена над заглавието на нещо, което не е ясно в какъв журналистически жанр е написано.

Ето я и фалшифицираната новина:   

"Показателен е фактът,  че Нинова е първият български политик приет от главният прокурор на ЕС – Лаура Кьовеши. Трудната за комуникация румънка, за среща с която се чака дълго време, направи сериозен жест към Нинова." (зпазен е правописът в статията)

А може и да е истина:

Ако кабинетът на г-жа Кьовеши е в коридора. Или ако коридорърт е обичайното място да прави "сериозни жестове" и да "приема политици". 

А ето и какво бе написала самата Нинова за въпросната среща:

"Срещнахме се с Лаура Кьовеши в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. В момента се изгражда Европейската прокуратура. Госпожа Кьовеши започва разговори с държавите членки за излъчване на делегираните прокурори от всяка една от тях. Ние отдавна поставяме въпроса за правилата, по които ще става това в България. Все още няма такива. Госпожа Кьовеши ще посети България през март. Тя изрази надежда, че нашата страна ще излъчи добри делегирани прокурори. Поканих я в рамките на тази визита да се срещне и с опозицията, за да чуе и нашето мнение. Пожелах ѝ успех и резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта."

Повече от ясно е, че разговорът е бил в сферата на куртоазията и се свежда до това, че г-жа Кьовеши е казала, че ще посети България и е изразила надежда да излъчим добри делегирани прокурори, а Нинова я е поканила на среща, когато дойде тук, и ѝ е пожелала успех. 

От това до твърдението, че "Нинова е първият български политик приет от главният прокурор на ЕС" и до обобщението, че "за първи път лидер на опозицията ва България бе приет в рамките на два дни от всички висши представители на европейските институции в Брюксел" разликата е ... няколко лъжа.

Е, подробности са, че в същия текст двата дни стават три: "За три дни Нинова успява да влезе в натоварените графици и на Кьовеши, и на Сасоли, и на Схинас", а "всички висши представители на европейските институции" се оказват колкото пръстите на едната ръка. (Дали пък някой не си мисли, че феновете на Нинова са глупави старци и бабички, които нямат и бегла представа кои са европейските институции?)

И ако някой се е зачудил, кому са нужни измишльотини, то изглежда очевидно като се стигне до това изречение: 

"Срещите на Нинова дават знак и за предстоящата вътрешно-партийна изборна кампания в БСП. Никой от високопоставените европейски водачи няма да приеме лидер, на когото му изтича мандатът. Това е индиректна подкрепа на линията „Нинова” в БСП."

Мислите ли, че някой от високопоставените европейски водачи изобщо знае, че приема лидер, на когото му изтича мандатът? 

Мислите ли, че някой от тях изобщо подозира в какво го забъркват трубадурите на Нинова?

Мислите ли, че някой от тях ще остане доволен, ако разбере, че го замесват във вътрешнопартийни интриги и нещо повече - че дори внушават, че е взел страна, подкрепяйки линията "Нинова" в БСП? 

Аз не мисля.

И накрая - мислите ли, че ако Нинова е толкова обичана в партията и уверена в избирането си, щеше да е необходимо такова лъскане на имиджа?

Аз не мисля.

Снимките от коридорната среща с Кьовеши са от личната страница на Корнелия Нинова във Фейсбук