Любопитни факти за водачите на листи във Видин, които може би не знаете

Интересни кандидати са водачи на листи във Видински избирателен район. Едни знайни, други незнайни. Професор, доцент, неуспял кандидат за президент, бивши министри, депутати, настоящи общински съветници. Кои са те?


КОЛЕКЦИОНЕР НА АНТИКВАРНИ КНИГИ ПРЪВ СРЕД ПАТРИОТИТЕ

Водачът на листата на Обединените патриоти Росен Живков колекционира стари издания. Най-старата книга в библиотеката му е "История на Александър Македонски", която е написана с глаголица, но на румънски. "Глаголицата е използвана в Румъния до 1860 г., което означава, че книгата е издадена преди тази година, но в нея не е отбелязано кога", казва Живков. Той има и първото издание на "История на България" от Константин Иречек, оригинали от началото на миналия век на Димитър Цухлев и десетки други библиографски ценности.  Преди време дари на читалище „Цвят” във Видин оригинал на първия календар, издаден след обявяването на независимостта на българската православна църква през 1870 г.


СТУДЕНТКА НА МИХАИЛ МИКОВ ВОДИ ЛИСТАТА НА „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ” 

Боряна Мусева е доцент в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, където чете лекции по международно частно право.  Завършила е немската гимназия в София, а нейн университетски преподавател по наказателно право е бил Михаил Миков.

За себе си тя разказва, че е родена във Видин, но голяма част от детството си е прекарала в бойнишкото село Шишенци при своите баба и дядо. Не се срамува, че е копала и брала царевица и е помагала в кърската работа през летните ваканции.

Боряна е дъщеря на Богдан Мусев - легендарен видински спортист, участник в две Олимпиади - Рим и Токио, който от 2000 г. е почетен гражданин на Видин, а по-късно е обявен и за Спортист на столетието.

Юристката има три деца.


ПРОФЕСОР СТАНАЛ СТУДЕНТ БЕЗ ИЗПИТ СЛЕД МЕЖДУННАРОДНА ОЛИМПИАДА

Професорът по ядрена физика Вили Лилков е роден във Видин и е завършил реалната гимназия през 1973 г. През същата година е приет без конкурсен изпит във Физическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски” заради блестящите му резултати като първенец от Подборния кръг за Международна олимпиада по физика. Академичната му кариера продължава в Минно-геоложкия университет в София, където е ръководител на катедра „Физика”.

Общински съветник и зам.-председател на Столичен общински съвет 1999 – 2014 г. Депутат в 43-тото Народно събрание от Реформаторския блок. Сега е водач на листата на „Нова република”.

Вили Лилков има трима синове.


ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕ

Тодор Славков, внукът на Тодор Живков и син на Людмила Живкова и Иван Славков, е водач на листата на „Движение Напред България” във Видин и в 25-ти избирателен район в София, където ще мери сили с останалите партийни лидери.

Бохемът, който притежава свежото чувство за хумор на баща си и интелигентността на майка си, е добре познат във всяко кътче на България не само заради сериозното си потекло, но и заради участията си в телевизионни риалити формати.


ВЛАДИМИР ТОШЕВ Е ЗАВЪРШИЛ И КИЕВСКАТА ВОЕННА АКАДЕМИЯ

Кандидатът на ГЕРБ Владимир Тошев е полковник от резерва, но освен Висшето народно военно артилерийско училище “Георги Димитров” в Шумен, е завършил и командния профил на Военна академия “Г. С. Раковски” – София, както и инженерния профил на Академията за войскова ПВО “Маршал на СССР Василевски” – в Киев.

Работил е на командни и щабни длъжности, като от 1989 до 1996 г. е отговарял за научно-техническото развитие, автоматизацията и компютъризацията на войските за Противовъздушна отбрана на Сухопътните войски.

От 2007 до 2009 г. е председател на Общинския съвет във Видин, след което е три мандата депутат - в 41-то, 42-то и 43-тото Народно събрание.


ДЪЛГОГОДИШЕН ЧЕРВЕН КМЕТ ВОДИ МОДЕРНИТЕ ВЛЯВО

Водачът на листата на „АБВ - Движение 21” Иван Аспарухов три мандата е бил кмет на Мездра, който беше зам.-министър на регионалното развитие в последното правителство и положи сериозни усилия за разработване на програмата за развитие на Северозападна България.


ПРОМЯНАТА В БСП ИДВА С ДЕПУТАТ С ДВА МАНДАТА ЗАД ГЪРБА СИ

БСП предлага промяна на видинчани със старо лице, което вече е навъртяло два депутатски мандата стаж.  Филип Попов беше народен представител от Видин в 42-то и 43-то Народно събрание и сега се бори за трети мандат. Спорната му кандидатура предизвика масови самоотводи на номинирани за участие във видинската листа и се наложи тя да бъде попълнена служебно.


ГЕРДЖИКОВ ОПРЕДЕЛИ ВОДАЧА НА РЕФОРМАТОРИТЕ

Първи в листата на Реформаторския блок е Момчил Станков, който влезе в надпреварата, след като служебният премиер Огнян Герджиков го освободи като областен управител на област Видин. Преди това Станков декларираше, че няма да се кандидатира за депутат. Той е дългогодишен общински съветник във Видин и 2г. областен управител при второто второто правителство на Бойко Борисов.


ЕКОМИНИСТЪР НА ОРЕШАРСКИ ВОДАЧ НА ДПС

35-годишният Станислав Анастасов, който беше министър на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски, е водач на листата на ДПС. Софиянецът веднъж вече беше видински народен представител в мандат 2014-2016 г.


НЕУСПЯЛА КАНДИДАТКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ АТАКУВА ПАРЛАМЕНТА ОТ ВИДИН

Диана Димитрова е родена във Видин през 1966 г., но живее в София. На изборите през 2016 г. бе независим кандидат за президент, издигната от Инициативен комитет, а сега се пробва за парламента като кандидат на Национална републиканска партия.

В профила си във Фейсбук е написала: „Счупи статуквото и бъди България! За политиците на прехода – на Арена и поне един взвод армейци!”

ВИДИНЧАНИН ОТ ПЛОВДИВ ИСКА ВЪЗРАЖДАНЕ

Младата партия „Възраждане” е регистрирала един кандидат във Видин – Ангел Георгиев, който е роден във Видин, но живее в Пловдив. Той успя да изпревари ГЕРБ и да се регистрира пръв в Районната избирателна комисия.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ДЕСНИЦАТА – ВОДАЧ НА ДОСТ

Водачът на обединението на Лютви Местан – ДОСТ, е общинският съветник в Общински съвет Ружинци Розалин Станев. Той е избран на частичните избори на 2 октомври 2016 г. като кандидат на коалиция ГЕРБ, АБВ, Реформаторски блок, БДЦ.

На местните избори през 2015 г. също е избран за общински съветник от листата на местната дясна коалиция „Надежда”.  Четири години по-рано, на местните избори през 2011 г., е кандидат за кмет на община Ружинци от Единна народна партия на Мария Капон.

ОТ НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ ЦАР КИРО ДО КОАЛИЦИЯ НА НЕДОВОЛНИТЕ

46-годишната Кремена Будинова е първа в листата на Коалиция на недоволните. На предишните парламентарни избори през 2014 г. тя беше втора в листата на партия „Нова сила” във Видин, а през 2001 г. е била на второ място в листата на  Коалиция "Национално Обединение Цар Киро" в 24-ти избирателен район в София.

Останалите водачи на листи са: 

ВОЛЯ - Дора Стоянова Христова

Българско национално обединение - Красен Бойков Петров

Партия на зелените - Йонко Йорданов Гергов

Движение за радикална промяна "Българската пролет" - Малин Славчев Маринов

ДВИЖЕНИЕ ЗА РАВНОПРАВЕН ОБЩЕСТВЕН МОДЕЛ (ДРОМ) - Ярослав Бранимиров Коцев

„КОЙ – Българската левица и Зелена партия“ - Тошко Витанов Тодоров