Манолова защити в Европарламента позицията си срещу двойните стандарти за храните (видео)

Днес в Европейския парламент за пореден път омбудсманът Мая Манолова защити една справедлива кауза – правото на българските граждани да консумират храни с еднакво качество като тези в страните от Западна Европа.

Петицията срещу двойния стандарт при храните, която Манолова внесо в качеството си на гражданин и омбудсман, заедно с видни български общественици, бе разгледана от Комисията по петиции в европарламента и обявена за абсолютно основателна. Тя остава отворена, за да може европейския парламент да наблюдава разрешаването и приключването на обидната практика в различни държави-членки да се предлагат храни от една и съща марка, но с различно качество. 

В същото време Комисията по вътрешен пазар одобри потребителския пакет на еврокомисаря Вера Юрова, който беше обявен в София на форума за двойните стандарти при храните, организиран от българския омбудсман в рамките на българското европредседателство и където тя зави, че се слага край на тази практика. Пакетът бе гласуван с огромно мнозинство – 19 на 1 гласа и реално даде дадена зелена светлина за неговото придвижване от комисията към европарламента.

"Убедена съм, че до края на мандата на този парламент ще има време промените, които да забранят двойните стандарти при храните, да бъдат гласувани окончателно. Това ще бъде огромна победа както за България и за българските граждани, така и за българските институции. Благодаря на българските евродепутати, от всички политически семейства, които бяха в Комисията по петиции заедно с мен, за да застанем като един в защита на българския национален интерес. Интерес, който е и на още 100 млн. европейски граждани. С това гласуване Комисията по петиции доказа, че европейските институции работят в интерес на гражданите и че когато има засягане на права, те застават и заемат страната на гражданите", коментира Мая Манолова.

Изказването на Мая Манолова пред ЕП можете да видите тук