Мария Джамбазова: Сериозният въпрос за насилието над жените се превръща в политическа дъвка

Не трябва да се допуска сериозният въпрос за насилието срещу жени да бъде подменян от манипулативни коментари и не бива тази тема да се превръща в една "дъвка" и така да се правят опити да се отклони вниманието на обществеността от случващите се през последните седмици сериозни събития в страната. Това е заявила пред в."НИЕ" Мария Джамбазова, общинска съветничка от групата на БСП в Общински съвет - Видин и член на движението на жените-социалистки.

Мария Джамбазова припомни, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е подписана през май месец 2011 година в Истанбул, влиза в сила от 1 август 2014 година, а в България Конвенцията е подписана на 21 април 2016 година. "Тази Конвенция главно е насочена да защитава жените от всички форми на насилие, да предотвратява и преследва такова насилие, както и да допринася за премахване на всички форми на дискриминацията", подчерта общинската съветничка.

Мария Джамбазова посочи, че БСП има твърда и последователна позиция по темата за насилието срещу жени, като категорично го заклеймява. "Насилието срещу жените - физическо, психическо, сексуално - е, за съжаление, широко разпространено в нашето общество. От БСП сме категорични, че такива прояви трябва да бъдат преследвани и разглеждани като крайна форма на дискриминация и потъпкване на човешките права", заяви общинската съветничка.

Тя припомни, че на последния Национален съвет на БСП темата отново е била обсъждана, като е приета и позиция на партията по този въпрос, в която се посочва, че е взето решение социалистическата партия да подготви и внесе в Народното събрание конкретни законодателни текстове, с които да се гарантира ефективната борба срещу насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенцията за защита на жените от всички форми на насилие. Джамбазова изброи и какви ще бъдат насоките на подготвяните законодателни инициативи - промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказание на насилниците; домашното насилие да бъде инкриминирано; да се инкриминира преследването като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице; да се криминализират насилствените бракове и принудителното съжителство на съпружески начала; да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди или нарушения на заповеди; и да се изградят кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност.

От БСП смятаме, че насилието над жени е особено сериозен проблем и трябва да се търсят всякакви начини и мерки за предотвратяването му. За съжаление, статистиката е доста стряскаща - в България всяка четвърта жена е била жертва на домашно насилие под една или друга форма: физическо, психическо или дори финансово; на второ място сме в Европа по трафик на хора и жени", отбеляза Мария Джамбазова. Тя беше категорична, че трябва още много работа в посока справяне с тези проблеми и защита на жените.

"За съжаление, в обществото се появи едно разногласие по темата за т.нар. Истанбулска конвенция. За мен това не говори добре за България, защото ние трябва да защитаваме правата на жените. Не бива да се отклонява вниманието от сериозния въпрос за насилието срещу жени с някакви манипулативни коментари и не бива тази тема да се превръща в една "дъвка", в каквото се превърна тя всъщност. С което се направи и опит да се отклони вниманието от много важни събития, които се случиха в последните няколко седмици в България като протестите срещу вдигането на цените на водата, протестите срещу вдигането на цената на тока за бизнеса, протестите около застрояването на Пирин, пък и дори отклоняване на вниманието от тежките криминални престъпления, които се случиха през последните седмици", категорична беше Мария Джамбазова.