IN MEMORIAM. Румен Видов се гордееше с дядо си опълченец и първи кмет на град Фердинанд

Румен Видов, кмет на Видин (2007-2011), ни напусна на 18 декември 2020 г., на 68-годишна възраст. 

Беше интелигентен, почтен и добър човек, който уважаваше и ценеше хората. Успешен ръководител на едно от най-големите предприятия във Видин "Кнауф-Гипсфазер" и на Видинската търговско-промишлена палата. 

Видов се гордееше много със семейството си и питаеше особена почит към паметта на дядо си Ангел.  

Ангел Въцов е роден през 1851 г. в с. Белимел. След свада с турски младеж бяга във Видин, работи като хлебар, а през  1877 г. преминава в Румъния и постъпва в Опълчението. Като опълченец в шеста българска дружина участва в  битката при Шейново, в която е разгромена и пленена армията на Вейсел паша. Бил е и в четата на Панайот Хитов. Награден е от сръбския княз Милош Обренович с медал за храброст, за което е запазено свидетелството му от 26 март 1876 г.

Между 1887 и 1889 г. се заселва в село Голяма Кутловица и създава семейство с Катерина Колова Господинова, получавал  пенсия като опълченец, работил като полицейски стражар, полски пазач, кафеджия , а между 1901 – 1902 г. е първият кмет след като  Фердинанд (дн. Монтана) става град. Доброволно напуска този пост, заради участието си в тържествата по повод 25 г. от Освободителната война.

През 1928 г., когато се честват 50 г. освобождението на България, една от улиците в Монтана е наречена „Опълченска” в негова чест. Тогава е издаден и албум с живите към онзи момент опълченци. Сред тях е и Ангел Иванов Въцов.

Ангел Въцов има две дъщери и двама синове, един от които е бащата на Румен - Виден (Видо) Ангелов Иванов.

Поклон пред паметта на Румен Видов!